Reklama

Chłodnik szczawiowy to orzeźwiająca wariacja na temat popularnej, letniej, kwaśnej zupy. Bulion, wino i dodatek botwinki czynią z tego dania naprawdę aromatyczną mieszankę, a świeże zioła, towarzystwo ogórka i kwasu chlebowego sprawia, że zupa doskonale sprawdza się w upalne dni. Dzięki dodatkowi pieczonych ziemniaków i jajek, chłodnik ze szczawiu syci na długo, stanowiąc pełne danie obiadowe.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Przygotowanie chłodniku szczawiowego rozpoczynamy od upieczenia ziemniaków. Piekarnik rozgrzewamy do 150°C. Ziemniaki myjemy, układamy w naczyniu żaroodpornym, smarujemy olejem. Pieczemy godzinę, aż będą miękkie, a skórka złocista.

  • krok 2

    W garnku rozgrzewamy oliwę. Cebulę i czosnek drobno siekamy, wsypujemy do garnka, szklimy kilka minut. Zalewamy białym winem, mieszamy do odparowania alkoholu. Szczaw i botwinę płuczemy, kroimy razem z łodygami, wkładamy do garnka. Chwilę podsmażamy. Następnie zalewamy bulionem i gotujemy 20 minut na małym ogniu. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia.

  • krok 3

    Jajka wkładamy do wrzątku, gotujemy na twardo ok 8 minut, studzimy. Ogórka kroimy w grubą kostkę, z cytryny wyciskamy sok. Koperek i szczypiorek siekamy, część szczypiorku odstawiamy do posypania ziemniaków.

  • krok 4

    Do schłodzonej zupy dodajemy ogórka, sok z cytryny, koperek, szczypiorek i kwas chlebowy, dokładnie mieszamy. Ziemniaki wyjmujemy z piekarnika, posypujemy szczypiorkiem. Przed podaniem chłodnika wlewamy do niego śmietanę oraz wkładamy obrane i przekrojone na pół jajka. Chłodnik szczawiowy możemy opcjonalnie nakładać do talerzy z kostkami lodu.

Porady:

  • Chłodnik szczawiowy uda się również na bazie szczawiu konserwowego, dostępnego w sklepach. Jeżeli natomiast dysponujemy większą ilością świeżych liści, zapas przetworów możemy przygotować samodzielnie. Szczaw w słoiku świetnie sprawdzi się do ugotowania zupy zimą.
  • Jeżeli nie mamy możliwości zakupu kwasu chlebowego, możemy pominąć jego dodatek. Choć zupa sama w sobie jest już kwaśna i zbilansowana, alternatywnie, możemy sięgnąć po większą ilość białego wina.
  • Chłodnik szczawiowy możemy przygotować również w wersji bezmlecznej. W tym wypadku śmietanę wystarczy zastąpić gęstym zamiennikiem owsianym lub sojowym.

Notka redakcyjna:

Chłodnik szczawiowy- jak zrobić?

Chłodnik szczawiowy to letnia odsłona gorącej, odżywczej zupy. Możemy przygotować ją na wiele sposobów. Bazę stanowi esencjonalny bulion i warzywa. Nasz przepis to klasyczna receptura z kilkoma modyfikacjami. Dla wzbogacenia smaku, cebulkę zalewamy białym winem, które pozostawiamy do odparowania. Szczaw mieszamy z botwinką, a ziemniaki pieczemy na złoty kolor. Chłodnik ze szczawiu łączymy z orzeźwiającym kwasem chlebowym, sokiem z cytryny i podajemy ze słuszną ilością świeżych ziół. Zupa smakuje doskonale ze świeżym pieczywem. Jeżeli mamy więcej czasu, możemy przygotować podkarpackie chlebki sodowe, czyli proziaki na kefirze.

Chłodnik- pyszna zupa na lato

Chłodnik ze szczawiu to nie jedyny pomysł na zupę w upalne dni. Najbardziej popularnym przepisem na chłodnik, jest ten z botwinki, z dodatkiem śmietany, koperku i jajka. Jakie jeszcze składniki sprawdzą się w zupie na zimno? Włosi od pokoleń przygotowują gazpacho- pyszną zupę z aromatycznych, dojrzałych pomidorów. Bułgarzy jedzą tarator- prosty chłodnik powstały z połączenia jogurtu, zsiadłego mleka i orzeźwiających ogórków. W zależności od fantazji i dostępnych składników, możemy eksperymentować z bazą i dodatkami. Warto sięgnąć po dobrej jakości, esencjonalny bulion warzywny, Jeżeli lubisz niebanalne połączenia, spróbuj także przepisu na chłodnik z ogórkiem i rzodkiewką, marchewkowy z melonem i kukurydzą lub buraczany z migdałami i kozim serem.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama