
Chłodnik szczawiowy
- ziemniaki: 500 g
- cebula: 1 szt.
- czosnek: 2 ząbki
- szczaw: 2 pęczki
- botwina: 1 pęczek
- ogórek: 1 szt.
- bulion warzywny: 1 l
- białe wino: 80 ml
- jajka: 3 szt.
- koperek: 1 pęczek
- szczypiorek: 0.5 pęczka
- cytryna: 1 szt.
- śmietana 12%: 200 ml
- olej: 3 łyżki stołowe
- oliwa z oliwek: 2 łyżki stołowe
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie chłodniku szczawiowego rozpoczynamy od upieczenia ziemniaków. Piekarnik rozgrzewamy do 150°C. Ziemniaki myjemy, układamy w naczyniu żaroodpornym, smarujemy olejem. Pieczemy godzinę, aż będą miękkie, a skórka złocista.
krok 2
W garnku rozgrzewamy oliwę. Cebulę i czosnek drobno siekamy, wsypujemy do garnka, szklimy kilka minut. Zalewamy białym winem, mieszamy do odparowania alkoholu. Szczaw i botwinę płuczemy, kroimy razem z łodygami, wkładamy do garnka. Chwilę podsmażamy. Następnie zalewamy bulionem i gotujemy 20 minut na małym ogniu. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia.
krok 3
Jajka wkładamy do wrzątku, gotujemy na twardo ok 8 minut, studzimy. Ogórka kroimy w grubą kostkę, z cytryny wyciskamy sok. Koperek i szczypiorek siekamy, część szczypiorku odstawiamy do posypania ziemniaków.
krok 4
Do schłodzonej zupy dodajemy ogórka, sok z cytryny, koperek, szczypiorek i kwas chlebowy, dokładnie mieszamy. Ziemniaki wyjmujemy z piekarnika, posypujemy szczypiorkiem. Przed podaniem chłodnika wlewamy do niego śmietanę oraz wkładamy obrane i przekrojone na pół jajka. Chłodnik szczawiowy możemy opcjonalnie nakładać do talerzy z kostkami lodu.

