Reklama

Nie wystygnie i nie można go przypalić. Pyszny chłodnik to propozycja idealna na letni obiad. W wersji z cukinią i ogórkiem będzie smakować wyśmienicie!

Składniki:

2 średniej wielkości ogórki sałatkowe
średniej wielkości cukinia
pęczek koperku + do posypania
2 ząbki czosnku
4 dymki ze szczypiorem
sól
2 szklanki kefiru
szklanka jogurtu greckiego
1/2 kostki dobrego białego sera
kilka rzodkiewek
pieprz
4 kromki razowego chleba na miodzie
masło

Kroki przygotowania:

Ogórki obieramy, cukinię myjemy i osuszamy
ścieramy razem na średnich oczkach.
Koperek, czosnek i same cebulki z dymek siekamy, mieszamy z 1/2 płaskiej łyżeczki soli oraz kefirem, jogurtem i startymi warzywami. Wstawiamy do lodówki na min. 1 godz.
Ser kroimy w małą kostkę, rzodkiewki w plasterki, szczypior z dymek w cienkie krążki. Chłodnik przyprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem
jeśli jest za gęsty, dolewamy wody (może być lekko gazowana).
Rozlewamy do miseczek, na każdą porcję kładziemy kostki sera, plastry rzodkiewki i szczypior oraz grzanki z chleba. Aby je zrobić, odkrawamy skórkę, środki kroimy w kostkę, wrzucamy na łyżkę-dwie rozgrzanego masła i obsmażamy na chrupiąco. Na koniec posypujemy koperkiem.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 7/2017.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama