
Chłodnik z grillowanych warzyw z ziołowym sosem
Chłodnik z grillowanych warzyw z ziołowym sosem to łatwe i szybkie danie. Grillowane warzywa nadają smaku głębi. Wypróbuj chłodnik z grillowanych warzyw z ziołowym sosem.
Składniki:
7 dorodnych bakłażanów
3 czerwone
mięsiste papryki
główka czosnku
przecięta w poprzek na pół
3 cebule dymki
przecięte wzdłuż na pół
2 łyżki miodu
szklanka soku pomidorowego
2 łyżki sosu worcester
2 czubate łyżki niezbyt drobno zmielonych orzechów włoskich
na sos: pół pęczka natki
pół pęczka bazylii
ząbek czosnku
łyżka octu winnego czerwonego
oliwa do smaku: sól
pieprz
Kroki przygotowania:
Grill rozgrzewamy. Układamy na nim bakłażany
papryki
połówki czosnku i dymek przecięciem do dołu. Pieczemy
obracając
tak długo
aż poczujemy
że skórka papryki i bakłażana jest miękka
rumiana z każdej strony i mocno pachnąca dymem.
Papryki przekładamy do torebki foliowej
zamykamy
studzimy
obieramy ze skórki i czyścimy z pestek. Bakłażana studzimy
obieramy ze skórki – koniecznie nad drobnym sitkiem
aby złapać sok. Bakłażana
sok z niego
paprykę i wyłuskany z łupinek czosnek miksujemy z miodem
sokiem pomidorowym
worcester i orzechami włoskimi. Chłodzimy.
Z natki
bazylii
czosnku i octu winnego ukręcamy gęsty sos
dodając niewiele oliwy
przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zimny krem podajemy z łyżką sosu ziołowego i czosnkowymi grzankami z grilla.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 7/2018.
Porady:
Zobacz także: krem z awokado z jajkiem faszerowanym wędzonym łososiem
Notka redakcyjna:
Dobrze dorzucić na wierzch jeżyny, orzechy włoskie i starty ostry owczy ser

