Porady:
- Chłodnik ogórkowy warto pozostawić w lodówce nieco dłużej niż jedną godzinę. Dzięki temu składniki dobrze się przegryzą. Ponadto będziemy mieć wtedy pewność, że temperatura dania jest idealna.
- Jeśli wolimy nieco ostrzejsze potrawy, polecamy dodać do zupy o 2-3 ząbki czosnku więcej. Warzywo możemy zastąpić suszonym produktem w proszku. Gotowy chłodnik polecamy posypać również większą ilością pieprzu. Najlepiej, jeśli będzie on świeżo zmielony.
- Do wykonania dania warto użyć domowego jogurtu naturalnego. Najlepiej nabyć go u zaufanego rolnika. Bez problemu zrobimy go także samemu. Należy jednak mieć na uwadze, że czas jego fermentacji wynosi zazwyczaj 8-12 godzin. Polecamy więc dokładnie zaplanować jego przygotowanie.
- Koperek bez problemu zastąpimy szczypiorkiem, pietruszką, a nawet kolendrą. Każdy z tych składników rewelacyjnie wzbogaci smak, aromat oraz wartość odżywczą potrawy.
Notka redakcyjna:
Chłodnik ogórkowy – o co możemy go wzbogacić?
Chłodnik ogórkowy to lekkie danie, które warto zrobić między lipcem a wrześniem. To właśnie wtedy trwa sezon na te pyszne warzywa. Gotową potrawę możemy wzbogacić dodatkowo o:
- rzodkiewki – myjemy je, a następnie kroimy na mniejsze kawałki. Gotowy chłodnik dekorujemy z wierzchu tymi pysznymi warzywami,
- miętę – nada naszej potrawie delikatnej, orzeźwiającej nuty. To świetna alternatywa dla koperku,
- awokado – to nietypowy dodatek, który fantastycznie wzbogaci wartość odżywczą naszego dania. Należy go obrać, usunąć pestkę, a następnie rozdrobnić za pomocą blendera. Gotowy mus z awokado łączymy z ogórkami i pozostałymi składnikami,
- arbuz – kroimy go w kostkę i dekorujemy nim chłodnik. Owoc ten świetnie komponuje się z ogórkami,
- ser feta – ścieramy go na tarce, a następnie mieszamy z pozostałymi składnikami dania. Jego dodatek sprawi, że nasza zupa będzie nieco bardziej słona,
- kolendrę – odznacza się ona bardzo głębokim aromatem, który wspaniale współgra z ogórkową zupą.
Chłodnik ogórkowy – czym możemy zastąpić jogurt?
Chłodnik ogórkowy najczęściej robimy z dodatkiem jogurtu. Jednak warto wiedzieć, że ten pyszny składnik, możemy zastąpić również maślanką lub kefirem. Odznaczają się one delikatnym aromatem oraz lekko kwaśnym smakiem. Ponadto niektórzy przygotowują danie na bazie śmietany 30%. Dodają wtedy niewielką ilość soku z cytryny lub octu. Chłodnik w takim wydaniu jest o wiele bardziej sycący.
Chłodnik – inne warianty
Chłodnik to rewelacyjna zupa, którą podajemy na zimno. Okazuje się, że możemy przygotować ją w wielu różnych wariantach. Poniżej podajemy kilka ciekawych propozycji:
- chłodnik z botwiny – ta popularna zupa w takim wydaniu najczęściej gości na naszych stołach. Podajemy ją zazwyczaj z jajkiem, rzodkiewką oraz szczypiorkiem,
- chłodnik buraczkowo-malinowy – to ciekawe połączenie słodkich warzyw i soczystych owoców. Potrawa wspaniale smakuje z dodatkiem koziego sera,
- miętowy chłodnik z groszkiem – odznacza się kremową konsystencją i pięknym, zielonym kolorem. Dodatek mięty sprawia, że danie jest bardzo orzeźwiające,
- chłodnik pomidorowy z jajkami i tuńczykiem – stanowi ciekawą kombinację smaków. Ponadto jest on wyjątkowo sycący, warto więc podać go na obiad.