
Chłodnik z ogórków małosolnych
Doskonały, bezmięsny chłodnik z ogórków małosolnych. Do podania z jajkiem na twardo, posypany zieloną cebulką. Prosty przepis na chłodnik, który ma mało kalorii i pysznie smakuje.
Składniki:
450 ml maślanki
220 ml jogurtu naturalnego bez cukru
ogórek sałatkowy wąż, obrany, pozbawiony pestek, starty na grubych oczkach
4 średniej wielkości ogórki małosolne, starte na grubych oczkach
4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
2 ziemniaki ugotowane, pokrojone w kostkę
2 jajka na twardo, przecięte na pół
pęczek koperku, posiekany
szczypior z 2 dymek, posiekany
do smaku: sok z ogórków, sól, pieprz
Kroki przygotowania:
Maślankę i jogurt dokładnie roztrzepujemy. Mieszamy z oboma rodzajami ogórków, czosnkiem, ziemniakami i zieleniną.
Przyprawiamy do smaku sokiem z ogórków, solą i pieprzem.
Rozlewamy do miseczek, na każdej porcji kładziemy połówki jajek, dekorujemy szczypiorem.
Przepis pochodzi z magazynu "Mojego Gotowania" nr 6/2018
Porady:
Do przyprawiania warto używać czosnku ukiszonego z ogórkami – jest niezwykle aromatyczny!
Notka redakcyjna:
Aby ziemniaki nie rozpadały się przy krojeniu, pod koniec gotowania dolejmy do garnka trochę soku z cytryny, kiszonych ogórków, kiszonej kapusty lub octu winnego. Kwas sprawi, że zachowają zwartą strukturę.

