Reklama

Choinka z ciasta francuskiego to świetny pomysł na szybką świąteczną przekąskę. Często można spotkać ją w wersji na słodko, na przykład z makiem lub czekoladą, ale my proponujemy przyrządzenie jej z pesto i serem. Warto serwować ją z ulubionym dipem, na przykład czosnkowym. To dobra zabawa dla gości zasiadających przy stole – wystarczy ułamać jedną chrupiącą „gałązkę” i zanurzyć ją w sosie. Sprawdźcie, jak powstaje choinka z ciasta francuskiego na słono.

Wartości odżywcze: na porcję

  • kcal225
  • tłuszcz16g
  • tłuszcz nasycony7g
  • węglowodany14g
  • cukry1g
  • błonnik1g
  • białko5g
Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Przygotowanie: rozgrzewamy piekarnik do 200°C (tryb góra-dół) lub 180°C (z termoobiegiem). Rozwijamy 2 arkusze ciasta (o wadze około 320 g każdy). Zostawiamy je na pergaminie, którym były zabezpieczone. Ścieramy cheddar (można wykorzystać też ser gruyère lub parmezan).

  • krok 2

    Nadzienie: rozsmarowujemy pesto z bazylii na jednym z arkuszy ciasta francuskiego. Posypujemy go połową startego sera. Na wierzchu umieszczamy drugi płat. Lekko przyciskamy, żeby skleić ciasto. Usuwamy górną warstwę pergaminu.

  • krok 3

    Formowanie choinki: wycinamy z przygotowanego placka kształt drzewka – duży trójkąt z małym kawałkiem u podstawy imitującym pieniek. Staramy się wykorzystać przy tym jak najwięcej ciasta. Przenosimy choinkę na blachę do pieczenia. Wykrajamy gwiazdę ze ścinków i przyklejamy ją na wierzchołku drzewka. Smarujemy całość roztrzepanym jajkiem. Posypujemy resztą sera. Delikatnie go dociskamy, żeby przykleił się do ciasta.

  • krok 4

    Wykręcanie „gałęzi”: tworzymy nacięcia po bokach trójkąta w odległości około 1 cm od siebie, pozostawiając trzon o szerokości 2 cm. Skręcamy paski ciasta i przyklejamy je z powrotem do tacy. Ze ścinków formujemy paluchy i układamy je na oddzielnej blaszce. Choinkę możemy teraz owinąć i trzymać w lodówce, zamrozić na dwa miesiące lub od razu upiec.

  • krok 5

    Pieczenie: choinka z pesto powinna spędzić w rozgrzanym piekarniku około 20–25 minut. W tym czasie zarumieni się ciasto i rozpuści się ser. Paluchy ze ścinków wystarczy piec przez około 12–15 minut. Choinka z ciasta francuskiego na słono świetnie smakuje z różnymi domowymi dipami, na przykład z sosem czosnkowym.

    Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood,

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama