
Choinka z ciasta francuskiego
- ciasto francuskie: 640 g
- zielone pesto: 6 łyżek stołowych
- cheddar: 100 g
- jajka: 1 szt.
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal225
- tłuszcz16g
- tłuszcz nasycony7g
- węglowodany14g
- cukry1g
- błonnik1g
- białko5g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: rozgrzewamy piekarnik do 200°C (tryb góra-dół) lub 180°C (z termoobiegiem). Rozwijamy 2 arkusze ciasta (o wadze około 320 g każdy). Zostawiamy je na pergaminie, którym były zabezpieczone. Ścieramy cheddar (można wykorzystać też ser gruyère lub parmezan).
krok 2
Nadzienie: rozsmarowujemy pesto z bazylii na jednym z arkuszy ciasta francuskiego. Posypujemy go połową startego sera. Na wierzchu umieszczamy drugi płat. Lekko przyciskamy, żeby skleić ciasto. Usuwamy górną warstwę pergaminu.
krok 3
Formowanie choinki: wycinamy z przygotowanego placka kształt drzewka – duży trójkąt z małym kawałkiem u podstawy imitującym pieniek. Staramy się wykorzystać przy tym jak najwięcej ciasta. Przenosimy choinkę na blachę do pieczenia. Wykrajamy gwiazdę ze ścinków i przyklejamy ją na wierzchołku drzewka. Smarujemy całość roztrzepanym jajkiem. Posypujemy resztą sera. Delikatnie go dociskamy, żeby przykleił się do ciasta.
krok 4
Wykręcanie „gałęzi”: tworzymy nacięcia po bokach trójkąta w odległości około 1 cm od siebie, pozostawiając trzon o szerokości 2 cm. Skręcamy paski ciasta i przyklejamy je z powrotem do tacy. Ze ścinków formujemy paluchy i układamy je na oddzielnej blaszce. Choinkę możemy teraz owinąć i trzymać w lodówce, zamrozić na dwa miesiące lub od razu upiec.
krok 5
Pieczenie: choinka z pesto powinna spędzić w rozgrzanym piekarniku około 20–25 minut. W tym czasie zarumieni się ciasto i rozpuści się ser. Paluchy ze ścinków wystarczy piec przez około 12–15 minut. Choinka z ciasta francuskiego na słono świetnie smakuje z różnymi domowymi dipami, na przykład z sosem czosnkowym.
Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood,

