
Cake pops - lizaki choinki
- cukier puder: 500 g
- pianki marshmallow: 200 g
- syrop cukrowy: 45 ml
- ryż preparowany: 100 g
- rożki lodowe: 6 szt.
- zielony barwnik: 3 ml
- posypki do ciast: 1 szt.
- woda: 90 ml
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal547
- tłuszcz0g
- tłuszcz nasycony0g
- węglowodany132g
- cukry112g
- błonnik0g
- białko8g
Sposób przygotowania
krok 1
Masa: pianki przekładamy na rozgrzaną patelnię, dolewamy syrop cukrowy, mieszamy, żeby nie przywarły. Gdy pianki są już rozpuszczone, dosypujemy ryż preparowany (lub oryginalne Rice Krispies, które są dodatkowo słodzone).
krok 2
Formowanie: masę bezową szybko przekładamy do wafelków na lody, zanim zastygnie. Wkładamy patyczek w środek każdego lizaka choinki.
krok 3
Chłodzenie: cake pops lizaki wkładamy do lodówki na godzinę, aż całkowicie stwardnieją.
krok 4
Ozdabianie: mieszamy cukier puder z zielonym barwnikiem spożywczym i 90 ml wody - powinien powstać gęsty lukier (jeśli wychodzi zbyt rzadki można dosypać więcej cukru pudru). Zanurzamy rożki w lukrze i dekorujemy choinki posypką. Umieszczamy je w pozycji stojącej, żeby lukier dobrze zastygł.
Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com,

