Reklama

Cake pops lizaki zazwyczaj powstają z resztek ciasta po świętach. Ale my proponujemy wersję, którą robimy specjalnie, na Boże Narodzenie. To też świetny pomysł na spotkanie przedświąteczne w szkole, dzieciaki będą po nie sięgały w pierwszej kolejności. Nasze cake pops lizaki w kształcie choinek bazują na piankach marshmallow i ryżu preparowanym. Robi się je szybko i prosto, a efekt powala.

Wartości odżywcze: na porcję

  • kcal547
  • tłuszcz0g
  • tłuszcz nasycony0g
  • węglowodany132g
  • cukry112g
  • błonnik0g
  • białko8g
Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Masa: pianki przekładamy na rozgrzaną patelnię, dolewamy syrop cukrowy, mieszamy, żeby nie przywarły. Gdy pianki są już rozpuszczone, dosypujemy ryż preparowany (lub oryginalne Rice Krispies, które są dodatkowo słodzone).

  • krok 2

    Formowanie: masę bezową szybko przekładamy do wafelków na lody, zanim zastygnie. Wkładamy patyczek w środek każdego lizaka choinki.

  • krok 3

    Chłodzenie: cake pops lizaki wkładamy do lodówki na godzinę, aż całkowicie stwardnieją.

  • krok 4

    Ozdabianie: mieszamy cukier puder z zielonym barwnikiem spożywczym i 90 ml wody - powinien powstać gęsty lukier (jeśli wychodzi zbyt rzadki można dosypać więcej cukru pudru). Zanurzamy rożki w lukrze i dekorujemy choinki posypką. Umieszczamy je w pozycji stojącej, żeby lukier dobrze zastygł.

    Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com,

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama