Porady:
- Do winnego sosu można dodać odrobinę cynamonu, który jeszcze bardziej podbije smak dania.
- Zrobiliście już przepis, ale został Wam nadmiar niewykorzystanej kiełbasy? Chorizo można zamrozić i wykorzystać innym razem.
- Doskonałym dodatkiem do chorizo w czerwonym winie są patatas bravas, czyli hiszpańskie smażone ziemniaczki z sosem.
- Chorizo glazurowane w winie można wzbogacić dodatkami, na przykład oliwkami, suszonymi pomidorami czy kaparami.
Notka redakcyjna:
Chorizo – co to jest i z czym to się je?
Chorizo to tradycyjna hiszpańska kiełbasa o charakterystycznym czerwonym kolorze i wyrazistym, pikantnym smaku. Klasyczne chorizo robi się z mięsa wieprzowego, czosnku i papryki wędzonej, ale specjał ten doczekał się już wielu różnych wersji, między innymi z koniny, sarniny lub mięsa dzika. Rodzaje chorizo różnią się wieloma cechami: kształtem, konsystencją mięsa, pikantnością lub stopniem dojrzałości.
Jakie chorizo wybrać?
Chorizo jest już na tyle popularne, że znajdziemy je w każdym większym sklepie, które więc wybrać? Do wyboru mamy kilka rodzajów tej kiełbasy, surowa, podsuszana lub podwędzana. Każdy z nich nadaje się do innego typu dań. Chorizo sarta to surowa, dojrzewająca kiełbasa, którą można jeść na zimno. Z kolei chorizo fresco chorizo, również surowe, powinno być poddane obróbce termicznej przed spożyciem. Innym typem jest chorizo Iberico, czyli suszona kiełbasa przyrządzana ze świń rasy iberico.
Inna dania z chorizo
Co zrobić z chorizo? Ta kiełbasa może być składnikiem wielu dań, nie tylko tych z kuchni hiszpańskiej. Warto dodawać ten specjał do wszelkich dań na ciepło oraz przekąsek na zimno. Jeden z najprostszych pomysłów na wykorzystanie jej w kuchni to kanapki i tosty. Na śniadanie pyszne będą też jajecznica, omlet, frittata lub szakszuka z chorizo.
Równie świetnie sprawdzi się ono we wszystkich daniach jednogarnkowych, gulaszach i potrawkach. Może być zamiennikiem polskiej kiełbasy w fasolce po bretońsku, bigosie lub leczo. Takie warzywne leczo z chorizo jest znacznie bardziej aromatyczne i lekko pikantne. Jako danie obiadowe, świetnie sprawdzi się też szybki makaron z chorizo lub rozgrzewająca i sycąca zupa z chorizo.
Kiełbaski chorizo możemy też podać, jako imprezową przekąskę, przygotowując deskę serów i wędlin. Ten mięsny specjał pasuje też do lekkich sałatek, a nawet ryb i owoców morza! Wyrazisty smak tej kiełbasy doskonale przełamuje delikatnego dorsza, a jeszcze pyszniej smakować będą krewetki z chorizo.