
Christmas pudding
- migdały: 250 g
- orzechy laskowe: 50 g
- rodzynki: 300 g
- daktyle: 150 g
- figi: 50 g
- wiśnie z kompotu: 150 g
- skórka pomarańczowa: 100 g
- ciemne piwo: 300 ml
- rum: 60 ml
- brandy: 60 ml
- mąka: 100 g
- bułka: 100 g
- masło: 0.75 kostek
- cukier puder: 250 dag
- jajka: 3 szt.
- pomarańcze: 1 szt.
- cytryna: 1 szt.
- sól: 1 szczypta
- przyprawa do piernika: 1 szczypta
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal600
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie składników: daktyle i figi pokroić, orzechy laskowe i 100 g migdałów posiekać, wsypać do miski, wymieszać z rodzynkami: koryntkami i sułtankami, a także z wiśniami i kandyzowaną skórką. Zalać 150 ml piwa, rumem i brandy. Wymieszać, odstawić na noc.

krok 2
Przygotowanie ciasta: pozostałe migdały zmielić. W drugiej misce wymieszać je z mąką, solą, pokruszoną bułką, cukrem, otartą skórką cytrusów, przyprawą do piernika, ubitymi jajkami i startym zimnym masłem. Dodać bakalie, wymieszać, dolewając pozostałe piwo, aż do uzyskania kleistej konsystencji.

krok 3
Gotowanie ciasta: wyłożyć do formy budyniowej lub żaroodpornego naczynia z okrągłym dnem. Przykryć pergaminem, obwiązać sznurkiem i ściśle zawinąć w lnianą ściereczkę, zamoczoną w gorącej wodzie. Wstawić do dużego garnka z wodą i na małym ogniu gotować pod przykryciem ok. 6 godzin, uzupełniając wodę, tak by stale sięgała do połowy naczynia.

krok 4
Przechowywanie: ostudzone ciasto wyjąć, owinąć nowym pergaminem i trzymać w chłodnym miejscu (nawet cały rok). Przed świętami ponownie owinąć ściereczką i gotować 2,5 godziny. Przed podaniem polać gorącym rumem lub brandy. Podawać z masłem z brandy.


