
Chrupiąca sałatka ogórkowa z kalafiorem
Ogórki małosolne to kwintesencja lata. W połączeniu z chrupiącym ogórkiem sałatkowym, kalafiorem i rzodkiewką wkomponują się w pyszną sałatkę. Z jogurtowym dressingiem będzie orzeźwiająca i lekka.
Składniki:
mały kalafior
2 pęczki rzodkiewek
kilka ogórków małosolnych
świeży ogórek sałatkowy
4 dymki ze szczypiorem
1/2 pęczka koperku
3–4 łyżki jogurtu greckiego
3–4 łyżki majonezu
ząbek czosnku
duża szczypta suszonego oregano
sól, pieprz
Kroki przygotowania:
Kalafiora myjemy, dzielimy na małe różyczki.
Rzodkiewki, ogórki małosolne i ogórka sałatkowego (ze skórką) kroimy w plasterki, cebule z dymek tniemy w piórka, a szczypior w krążki. Koperek siekamy. Wszystkie składniki mieszamy w salaterce.
Jogurt mieszamy z majonezem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, przyprawiamy oregano, solą i pieprzem. Sałatkę mieszamy z sosem.
Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 6/2016
1 z 1

Okładka Moje gotowanie
Porady:
Sprawdź przepis na chrupiące ogórki małosolne

