Reklama

Ogórki małosolne to kwintesencja lata. W połączeniu z chrupiącym ogórkiem sałatkowym, kalafiorem i rzodkiewką wkomponują się w pyszną sałatkę. Z jogurtowym dressingiem będzie orzeźwiająca i lekka.

Składniki:

mały kalafior
2 pęczki rzodkiewek
kilka ogórków małosolnych
świeży ogórek sałatkowy
4 dymki ze szczypiorem
1/2 pęczka koperku
3–4 łyżki jogurtu greckiego
3–4 łyżki majonezu
ząbek czosnku
duża szczypta suszonego oregano
sól, pieprz

Kroki przygotowania:

Kalafiora myjemy, dzielimy na małe różyczki.
Rzodkiewki, ogórki małosolne i ogórka sałatkowego (ze skórką) kroimy w plasterki, cebule z dymek tniemy w piórka, a szczypior w krążki. Koperek siekamy. Wszystkie składniki mieszamy w salaterce.
Jogurt mieszamy z majonezem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, przyprawiamy oregano, solą i pieprzem. Sałatkę mieszamy z sosem.
Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 6/2016

Reklama

Porady:

Sprawdź przepis na chrupiące ogórki małosolne

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama