
Chrupiące bakłażany z pomidorami i parmezanem
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- parmezan: 50 g
- bakłażan: 1 szt.
- pomidor: 2 szt.
- natka pietruszki: 1 pęczek
- sól: 5 g
- pieprz czarny: 5 g
- oliwa z oliwek: 90 ml
- czosnek: 2 ząbki
- bułka tarta: 50 g
Sposób przygotowania
krok 1
Bakłażana myjemy, osuszamy i kroimy w poprzek na plastry grubości 1 cm. Kładziemy na posmarowanej oliwą blasze, oprószamy solą i pieprzem.
krok 2
Natkę pietruszki myjemy, osuszamy, drobno siekamy. Pomidory myjemy, wykrawamy szypułki i kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy, drobno siekamy.
krok 3
Piekarnik nagrzewamy do temp. 200ºC.
krok 4
Natkę mieszamy z pomidorami, czosnkiem, tartą bułką, serem oraz pozostałą oliwą. Przyprawiamy solą i pieprzem. Rozkładamy na plastrach bakłażana i wstawiamy do gorącego piekarnika na 25 min, aż tarta bułka się zrumieni.
krok 5
Podajemy na gorąco lub na zimno. Bardzo dobrze smakuje z focaccią z oliwkami.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2015

