Reklama

Przekąska z bakłażanów na ciepło? To chrupiące bakłażany z pomidorami pod warstwą parmezanu i z nutą pietruszki i czosnku. Doskonale smakują podane solo, jak i z dodatkami.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Bakłażana myjemy, osuszamy i kroimy w poprzek na plastry grubości 1 cm. Kładziemy na posmarowanej oliwą blasze, oprószamy solą i pieprzem.

  • krok 2

    Natkę pietruszki myjemy, osuszamy, drobno siekamy. Pomidory myjemy, wykrawamy szypułki i kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy, drobno siekamy.

  • krok 3

    Piekarnik nagrzewamy do temp. 200ºC.

  • krok 4

    Natkę mieszamy z pomidorami, czosnkiem, tartą bułką, serem oraz pozostałą oliwą. Przyprawiamy solą i pieprzem. Rozkładamy na plastrach bakłażana i wstawiamy do gorącego piekarnika na 25 min, aż tarta bułka się zrumieni.

  • krok 5

    Podajemy na gorąco lub na zimno. Bardzo dobrze smakuje z focaccią z oliwkami.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2015

Porady:

Bakłażany w śmietanie: wybieramy bardzo jędrne bakłażany, kroimy w plasterki, posypujemy grubą solą, odstawiamy na 1 godz. Osączamy i osuszamy dokładnie ściereczką. W garnku z grubym dnem obsmażamy bakłażany na odrobinie masła z drobno posiekaną cebulą, polewamy śmietaną i dusimy na małym ogniu. Przed podaniem posypujemy szczypiorem z dymki.

Zobacz przepis na pastę z bakłażana czyli gruziński kawior

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama