Reklama

Przepis na domowe bułeczki.

Składniki:

ZACZYN:
20 dag mąki pszennej
120 ml wody
1 dag świeżych drożdży
CIASTO:
70 dag mąki pszennej
10 dag mąki pełnoziarnistej
500 ml wody
1 dag świeżych drożdży
2dag masła
2dag soli
4dag melasy, syropu klonowego lub ciemnego płynnego miodu

Kroki przygotowania:

Składniki na zaczyn dokładnie mieszamy w większym naczyniu i zostawiamy pod przykryciem na 12 godz. w temperaturze pokojowej. Po tym czasie wyrabiamy je ze wszystkimi składnikami ciasta, aż powstanie gładkie, dobrze odchodzące od ręki ciasto. Zostawiamy pod przykryciem na 2 godz., następnie ponownie zagniatamy, wstawiamy pod przykryciem do lodówki na 12–15 godz. Jeszcze raz szybko zagniatamy, z ciasta formujemy kulki wielkości małego jabłka, każdą lekko spłaszczamy i nacinamy na krzyż. kładziemy na blasze podsypanej cienko mąką, oprószamy z wierzchu mąką. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 240°C, pieczemy ok. 12 min. Po
wyłączeniu piekarnika zostawiamy w nim bułeczki na 10 min, a następnie zostawiamy jeszcze przy uchylonych drzwiczkach, aby ostygły – w ten sposób sprawimy, że będą bardzo chrupiące.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama