Chrupiące rurki z kremem mascarpone
- mąka pszenna: 400 g
- masło: 200 g
- sól: 1 szczypta
- śmietana 18%: 200 g
- cukier puder: 65 g
- śmietana 30%: 250 ml
- mascarpone: 250 g
- ekstrakt waniliowy: 1 łyżeczka
Sposób przygotowania
krok 1
Wsypujemy do miski mąkę pszenną, szczyptę soli i 15 g cukru pudru. Dodajemy śmietanę 18% i pokrojone w kostkę zimne masło. Siekamy składniki, po czym ugniatamy je przez chwilę dłońmi, żeby powstało zwarte ciasto (nie róbmy tego zbyt długo, inaczej za bardzo się ogrzeje). Formujemy je w kulę. Możemy ją od razu lekko spłaszczyć. Owijamy folią spożywczą. Wkładamy do lodówki na godzinę lub do zamrażarki na około 30 minut. Dzięki chłodzeniu ciasto wyjdzie delikatne i kruche.

ZjedzPięknie krok 2
Rozwałkowujemy kruche ciasto na placek o grubości około 2 mm. Możemy podsypać je mąką, ale najlepiej wyłożyć je na silikonową stolnicę lub umieścić między dwoma kawałkami folii spożywczej. Dzięki temu zapobiegniemy przyklejaniu się i rwaniu ciasta. Wycinamy z niego paski o szerokości około 1,5–2 cm, za pomocą nożyka lub radełka.

ZjedzPięknie krok 3
Przygotowujemy specjalne foremki na rurki z kremem w kształcie stożków. Dobrze jest nasmarować je miękkim masłem, żeby mieć pewność, że ciasto się do nich nie przyklei. Owijamy wykrojone wcześniej paski dookoła foremek, tak żeby trochę na siebie nachodziły. Umieszczamy rurki na blaszce wyłożonej pergaminem lub silikonową matą. Pieczemy przez około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C (tryb góra-dół) lub do czasu, kiedy się zarumienią. Studzimy je, najlepiej na kratce cukierniczej, żeby ciasto wyszło chrupkie.

ZjedzPięknie krok 4
Ubijamy schłodzoną śmietankę z serkiem mascarpone i 50 g cukru pudru na gęstą, puszystą masę. Dodajemy esencję waniliową. Umieszczamy krem do rurek w rękawie cukierniczym lub szprycy. Jeśli nie mamy takich akcesoriów pod ręką, możemy włożyć go do woreczka spożywczego (z dosyć grubej folii, na przykład do torebki śniadaniowej z suwakiem).

ZjedzPięknie krok 5
Wyciskamy krem do wystudzonych rurek z ciasta. Wystarczy, że obetniemy końcówkę rękawa cukierniczego nożyczkami, ale dla ułatwienia możemy też nałożyć długą, wąską tylkę, taką, za pomocą której nadziewa się pączki.

ZjedzPięknie krok 6
Obficie oprószamy rurki z kremem cukrem pudrem, za pomocą gęstego sitka lub tzw. różdżki do zdobienia deserów. Najlepiej smakują niedługo po przyrządzeniu, ale można też przechowywać je w lodówce. Warto zadbać o to, żeby nie były narażone na działanie wilgoci, inaczej kruche ciasto zmięknie.

ZjedzPięknie


