Reklama

Chruściki to bardzo prosty i szybki sposób na nie spodziewanych gości.

Składniki:

0.5 kg mąki
2 łyżki margaryny
1/2 torebki cukru waniliowego
3 łyżki cukru
2 żółtka
1 całe jajko
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
ok 1 szklanki mleka lub kwaśnej śmietany
0.5 litra oleju
3 łyżki cukru pudru

Kroki przygotowania:

Wszystkie składniki należy ugnieść w misce. Ciasto musi mieć taką konsystencję jak na pierogi. Po uzyskaniu pożądanej konsystencji ciasto dzielimy na mniejsze porcje. Rozwałkowujemy tak jak na pierogi(podsypując mąką). Następnie kroimy w paski o szerokości ok 3 cm. Paski kroimy w trapezy na środku każdego z nich robimy małe nacięcie i przekładamy jeden koniec przez środek. Tak przygotowane surowe chruściki rzucamy na rozgrzany olej. Smażymy aż nabiorą złotego koloru. Dekorujemy cukrem pudrem.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama