Porady:
- Jak zrobić chrzan wielkanocny, żeby nie uronić łez? Zanim zaczniemy trzeć korzeń, umieśćmy go w zimnej wodzie na godzinę. Możemy także przepuścić go przez maszynkę do mielenia mięsa lub wyciskarkę wolnoobrotową. Jest to szybszy i łatwiejszy sposób niż używanie zwykłej tarki.
- Chrzan zalany octem z cukrem można przechowywać w słoiczkach i wykorzystywać do różnych dań, takich jak zupa chrzanowa. Kiedy zaskoczy nas Wielkanoc, wystarczy dodać do niego jajka i śmietanę, żeby stworzyć świąteczny dodatek do mięs.
- Przepis na chrzan z jajkami możemy modyfikować w zależności od tego, jak ostry smak chcemy uzyskać. Jeśli wolimy łagodny chrzan, możemy dodać więcej śmietany lub majonezu.
- Śmietanę możemy zastąpić jogurtem naturalnym, żeby chrzan wielkanocny mogły bez obaw spożywać osoby na diecie redukcyjnej.
Notka redakcyjna:
Z czym jeść chrzan wielkanocny?
Chrzan wielkanocny z jajkiem sprawdzi się jako dodatek do wielu tradycyjnych wielkanocnych potraw. Możemy go podać jako akompaniament zarówno do gorących dań obiadowych, jak i tzw. zimnej płyty. Oto kilka przykładów:
- Klops z jajkiem – podaje się go na zimno i na ciepło, dlatego chrzan wielkanocny jest do niego idealnym, uniwersalnym dodatkiem.
- Domowe wędliny – np. baleron parzony, karkówka pieczona w rękawie lub schab. Chrzan podkręci także smak każdej domowej szynki gotowanej.
- Pasztet domowy pieczony – nieważne, czy przyrządzamy go z wieprzowiny, indyka, gęsi czy zająca. Sos chrzanowy z jajkiem pasuje do każdego rodzaju mięsa, a ponadto możemy go podać do pasztetu wegetariańskiego, np. z soczewicy lub fasoli.
- Ryby – zwłaszcza na zimno, czyli wędzone lub w galarecie. Chrzan na Wielkanoc możemy również zaserwować zamiast sosu tatarskiego do ryby smażonej w panierce.
- Domowa biała kiełbasa – najczęściej spotykamy ją w żurku lub w barszczu białym, ale nierzadko spożywamy ją w formie drugiego dania lub przekąski. Jako dodatek cudownie sprawdzi się wtedy chrzan wielkanocny. Jest to świetna alternatywa dla zwykłej parówki z keczupem.
Przepis na chrzan wielkanocny – czym się różni od innych?
Ważnym składnikiem chrzanu wielkanocnego jest jajko i to odróżnia go od innych sosów na bazie tego aromatycznego korzenia. W naszym przepisie proponujemy ugotowanie jajek na twardo (mogą być też przyrządzone na półtwardo). Innym sposobem jest dodanie surowych jaj do wody zagotowanej z cukrem, octem i startym chrzanem. Taką mieszankę podgrzewa się, aż zgęstnieje, a następnie dodaje masło.
Inne, podobne sosy, które sprawdzą się jako dodatek do kanapek lub mięs, to na przykład:
- ćwikła – nie tylko pięknie się prezentuje, ale jest także smaczna i pożywna,
- chrzan z żurawiną – świetnie komponuje się z pieczonym mięsem, a w szczególności z indykiem,
- sos chrzanowy na zimno, czyli chrzan z majonezem i śmietaną lub jogurtem,
- chrzan wielkanocny z migdałami – dodatek posiekanych orzechów sprawia, że zimny sos przyjemnie chrupie i ma słodkawy smak.
Czy chrzan jest zdrowy?
Prozdrowotne właściwości chrzanu znane są już od wielu lat. To jeden z najpopularniejszych składników domowych syropów, naparów i nalewek. Ceni się go przede wszystkim ze względu na jego bakteriobójcze działanie. Dzięki niemu nie tylko wspomaga leczenie infekcji, ale można go także używać jako środka konserwującego w kuchni. Niegdyś nacierano nim mięsa, żeby przedłużyć ich przydatność do spożycia. Udowodniono również, że wspomaga trawienie i przemianę materii. Chrzan zawiera duże ilości witaminy C oraz witamin z grupy B, A, E, K i C. Stanowi także dobre źródło karotenu, wapnia, potasu i fosforu.