
Chrzanowe placki ziemniaczane, czyli rosti z gorgonzolą
- rodzynki: 10 g
- jabłka: 2 szt.
- seler naciowy: 6 gałązek
- orzechy włoskie: 30 g
- jogurt naturalny: 150 ml
- sok z cytryny: 1 szt.
- przyprawa curry: 3 g
- sól: 3 g
- pieprz czarny: 3 g
- ziemniaki: 4 szt.
- tarty chrzan: 25 g
- jajka: 1 szt.
- masło: 100 g
- olej słonecznikowy: 45 ml
- gorgonzola: 200 g
Sposób przygotowania
krok 1
Rodzynki zalewamy wrzątkiem na 10 min. Jabłka i selery łączymy z odsączonymi rodzynkami, połową orzechów, jogurtem, sokiem z cytryny i curry. Dokładnie mieszamy, doprawiając solą i pieprzem. Wstawiamy do lodówki.
krok 2
Kartofle przekładamy do bawełnianej szmatki i odciskamy płyn, następnie mieszamy z chrzanem, jajkiem i doprawiamy solą, formujemy małe kartoflane placuszki.
krok 3
Masło z dodatkiem oleju rozgrzewamy na dobrej patelni, smażymy placuszki na rumiano po 5 min z każdej strony. Odsączamy na papierze, na ciepłe wykładamy po kawałku gorgonzoli i łyżce selerowo-jabłkowej sałatki, posypujemy pozostałymi orzechami.
krok 4
Można dołożyć na każdy placek dodatkowy cienki plaster świeżego, czerwonego jabłka zarówno dla dekoracji, jak i smaku. Są idealne jako przekąska.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 10/2018

