Reklama

Chrupiące placki ziemniaczane niejedno mają imię. Tym razem robimy je w wersji chrzanowej z gorgonzolą i sałatką.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Rodzynki zalewamy wrzątkiem na 10 min. Jabłka i selery łączymy z odsączonymi rodzynkami, połową orzechów, jogurtem, sokiem z cytryny i curry. Dokładnie mieszamy, doprawiając solą i pieprzem. Wstawiamy do lodówki.

  • krok 2

    Kartofle przekładamy do bawełnianej szmatki i odciskamy płyn, następnie mieszamy z chrzanem, jajkiem i doprawiamy solą, formujemy małe kartoflane placuszki.

  • krok 3

    Masło z dodatkiem oleju rozgrzewamy na dobrej patelni, smażymy placuszki na rumiano po 5 min z każdej strony. Odsączamy na papierze, na ciepłe wykładamy po kawałku gorgonzoli i łyżce selerowo-jabłkowej sałatki, posypujemy pozostałymi orzechami.

  • krok 4

    Można dołożyć na każdy placek dodatkowy cienki plaster świeżego, czerwonego jabłka zarówno dla dekoracji, jak i smaku. Są idealne jako przekąska.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 10/2018

Porady:

Sałatka selerowo-jabłkowa świetnie pasuje też do śledzi, wędzonej makreli i pieczonych kartofli.
Zobacz przepis: okonomiyaki

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama