Reklama

Churros to tradycyjny, "zakręcony" i słodki smakołyk pochodzący z Hiszpanii. Wystarczy je opiec w piekarniku lub frytownicy i są gotowe. Świetnie smakują ze szczyptą cukru pudru, po zanurzeniu w czekoladzie lub ze świeżymi czerwonymi owocami. Są sprzedawane mrożone, więc można wyjąć z opakowania pożądaną porcję, a resztę pozostawić na następny raz.

Składniki:

Aviko Churros 300g
½ szklanki cukru drobnego
1 łyżeczka suszonych kwiatków róży
Krem czekoladowy:
100g masła
50g kakao
100g cukru pudru
½ szklanki mleka

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni góra-dół. Zamrożone churrosy wykładamy na papier do pieczenia i pieczemy około 7-8 minut (na ostatnie 2 minuty można włączyć termoobieg – doda cisteczkom bardziej złocistego koloru i chrupkości)

  • krok 2

    W garnuszku rozpuszczamy masło i następnie mieszamy z kakao, cukrem pudrem oraz mlekiem na jednolitą masę.

  • krok 3

    Do moździerza wkładamy kwiaty suszonej róży i łyżkę z ½ szklanki cukru, delikatnie ucieramy. Następnie mieszamy utarty cukier z różą z pozostałym cukrem.

  • krok 4

    Upieczone i lekko wystygnięte ciasteczka obficie posypujemy cukrem z różą i podajemy z czekoladą.

Porady:

Więcej inspiracji znajdziesz na www.aviko.pl

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama