Porady:
- na chutney najlepiej sprawdzą się dojrzałe śliwki węgierki
- w przepisie można użyć zarówno imbiru mielonego (łyżeczka) jak i świeżego (ok 5 g, czyli kawałek mniejszy od kciuka), ale obranego i posiekanego lub startego
Notka redakcyjna:
Jakie przyprawy do chutneya śliwkowego?
Chutney ze śliwek i cebuli to świetny dodatek do wielu różnych potraw, który przygotowuje się niezwykle prosto. Jest to również dobry sposób na wykorzystanie nadmiaru śliwek z sezonu jesiennego. Ważnym składnikiem tego dodatku do potraw są przyprawy, które nadają całości charakterystycznego posmaku. Do chutneya śliwkowego najlepiej pasują przyprawy korzenne: imbir, kardamon, goździki i cynamon. Obowiązkową przyprawą jest również pieprz cayenne, który nadaje całości ostrego i wyrazistego posmaku. Przygotowując chutney ze śliwek na zimę nie należy również zapominać o cukrze – najlepiej wykorzystać cukier trzcinowy bądź ksylitol, czyli cukier brzozowy.
Chutney ze śliwek i z papryki
Świetną alternatywą dla chutneya według naszego przepisu jest chutney ze śliwek i papryki, który charakteryzuje się intensywną bordową barwą. Przygotowuje się go bardzo prosto: zaczynamy od umycia – śliwek, papryki i cebuli, a następnie pozbycia się pestek ze śliwek i gniazd nasiennych z papryki. Dalej wszystkie składniki kroimy w kostkę, a następnie podsmażamy je na oleju bądź oliwie z oliwek. Całość dusimy pod przykryciem do miękkości przez 20-25 minut. Na końcu całość doprawiamy solą, pieprzem i innymi przyprawami, a także dodajemy ocet winny i cukier. Nasz chutney ze śliwek i z papryki powinien mieć konsystencję powidła. Ostatnim krokiem w jego przygotowaniu jest przełożenie do słoiczków i zapasteryzowanie wybraną metodą.