
Chutney z jabłek
- ocet jabłkowy: 400 ml
- cukier trzcinowy: 250 g
- rodzynki: 80 g
- jabłka: 600 g
- gałka muszkatołowa: 2 g
- brązowy cukier: 250 g
- sól morska: 6 g
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal22
- tłuszcz0g
- tłuszcz nasycony0g
- węglowodany5g
- cukry5g
- błonnik0.2g
- białko0.1g
Sposób przygotowania
krok 1
Kwaśne jabłka, np. braeburn, bramley lub szara reneta (polecamy miks dwóch gatunków) obieramy ze skórki i wydrążamy gniazda nasienne. Dzielimy je na ósemki i kroimy w plastry.
krok 2
Wszystkie składniki przekładamy do sporego rondla o grubym dnie. Gotujemy na małym lub średnim ogniu. Często mieszamy, aż cukier się rozpuści i masa uzyska konsystencję syropu.
krok 3
Zmniejszamy ogień do niskiego poziomu i dusimy przez 90 minut, od czasu do czasu mieszamy drewnianą łyżką (żeby nie naruszyć struktury owoców), żeby chutney z jabłek nie przywarł do dna.
krok 4
Gorące jabłka przekładamy do dwóch wysterylizowanych słoików o pojemności 324 ml, zakręcamy i zostawiamy do wystudzenia.
krok 5
Chutney z jabłek przechowujemy do trzech miesięcy w chłodnym, ciemnym miejscu. Zużywamy w ciągu dwóch tygodni od otwarcia.
Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com,

