Reklama

Chutney z jabłek to niecodzienna propozycja. Idealnie komponuje się z wędlinami i słonymi przekąskami, ponieważ owocom towarzyszą ocet jabłkowy, sól i gałka muszkatołowa. Smak można podkreślić dodatkiem korzennych lub pikantnych przypraw. Na stole, zwłaszcza świątecznym, może zastąpić ćwikłę, sos żurawinowy, dipy i lepiej znany chutney z cebuli. Zachowuje świeżość przez 3 miesiące, a po otwarciu aż 2 tygodnie. Chutney z jabłek można przygotować ze sporym wyprzedzeniem.

Wartości odżywcze: na porcję

  • kcal22
  • tłuszcz0g
  • tłuszcz nasycony0g
  • węglowodany5g
  • cukry5g
  • błonnik0.2g
  • białko0.1g
Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Kwaśne jabłka, np. braeburn, bramley lub szara reneta (polecamy miks dwóch gatunków) obieramy ze skórki i wydrążamy gniazda nasienne. Dzielimy je na ósemki i kroimy w plastry.

  • krok 2

    Wszystkie składniki przekładamy do sporego rondla o grubym dnie. Gotujemy na małym lub średnim ogniu. Często mieszamy, aż cukier się rozpuści i masa uzyska konsystencję syropu.

  • krok 3

    Zmniejszamy ogień do niskiego poziomu i dusimy przez 90 minut, od czasu do czasu mieszamy drewnianą łyżką (żeby nie naruszyć struktury owoców), żeby chutney z jabłek nie przywarł do dna.

  • krok 4

    Gorące jabłka przekładamy do dwóch wysterylizowanych słoików o pojemności 324 ml, zakręcamy i zostawiamy do wystudzenia.

  • krok 5

    Chutney z jabłek przechowujemy do trzech miesięcy w chłodnym, ciemnym miejscu. Zużywamy w ciągu dwóch tygodni od otwarcia.

    Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com,

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama