
Ciasteczka bananowe
- banany: 140 g
- miód: 42 g
- cukier: 40 g
- olej rzepakowy: 50 ml
- sok z cytryny: 30 ml
- proszek do pieczenia: 4 g
- mąka tortowa: 170 g
Sposób przygotowania
krok 1
Banany: najlepiej mocno dojrzałe. Myjemy je, obieramy ze skórki. Owoce przekładamy do miseczki i rozgniatamy widelcem.
krok 2
Ciasto bananowe: mąkę oraz proszek do pieczenia przesiewamy do dużej miski. Do purre owocowego dodajemy cukier, sok z cytryny, olej, miód, a także mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość mieszamy. Ciasto będzie miękkie i lekko klejące.
krok 3
Piekarnik: rozgrzewamy do temperatury 150 stopni Celsjusza.
krok 4
Formowanie ciasteczek: na dłonie wylewamy niewielką ilość oleju. Na łyżkę nabieramy porcję ciasta i robimy z niego kulkę. Następnie lekko spłaszczamy - możemy na wierzchu odcisnąć ząbki widelca. Z podanej proporcji wyjdzie ok. 20 ciasteczek bananowych.
krok 5
Pieczenie: blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na nim układamy bananowe ciasteczka. Wsadzamy je do nagrzanego piekarnika na 20-25 minut, aż się lekko zrumienią.

