
Ciasteczka brownie
- cukier: 160 g
- gorzka czekolada: 200 g
- jajka: 3 szt.
- masło: 110 g
- mąka: 270 g
- esencja waniliowa: 5 kropli
- proszek do pieczenia: 0.5 łyżeczki
- sól: 1 szczypta
- cukier puder: 0.5 szklanki
Sposób przygotowania
krok 1
Masło roztapiamy w małym garnuszku - ostrożnie, na wolnym ogniu, aby się nie przypaliło. Czekoladę w miarę drobno siekamy i dodajemy do roztopionego masła. Podgrzewamy na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż do uzyskania jednolitej masy. Tak przygotowaną masę na ciasteczka brownie odstawiamy do ostudzenia. Wówczas oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier. Następnie do ubitej piany dodajemy żółtka i olejek waniliowy. Ciągle miksując, ostrożnie dodajemy chłodną masę czekoladową. Mąkę przesiewamy przez sito i mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz solą. Suche składniki powoli dodajemy do miski z masą czekoladową, nieustannie miksując. Tak przygotowane ciasto na ciasteczka brownie powinno się chłodzić w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc.

istock krok 2
Ciasto na ciasteczka brownie wyjmujemy z lodówki (ciasto na tym etapie powinno być dość twarde). Za pomocą łyżeczki do herbaty nabieramy ciasto, a następnie w dłoniach formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Połowę ciasteczek obtaczamy w cukrze pudrze, a drugą połowę pozostawiamy tak, jak jest. Ciasteczka brownie układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i pieczemy przez 12 minut w temperaturze 165 stopni Celsjusza (podczas pieczenia ciasteczka brownie lekko się spłaszczą i popękają). Po tym czasie ciastka brownie wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce.

istock

