
Ciasteczka kokosowe
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- masło: 200 g
- cukier: 1 szklanka
- cukier waniliowy: 2 łyżki stołowe
- proszek do pieczenia: 0.5 łyżeczki
- soda oczyszczona: 0.5 łyżeczki
- mąka: 1.75 szklanki
- wiórki kokosowe: 0.5 szklanki
Sposób przygotowania
krok 1
Masło łączymy z oboma rodzajami cukru, proszkiem i sodą. Rozcieramy
w misce za pomocą łyżki, aż składniki dobrze się połączą, dodajemy przesianą
mąkę i wiórki kokosowe. Zagniatamy ciasto, dzielimy na połowy, z obu formujemy
wałeczki o śr. 3 cm, zawijamy osobno w folię i wkładamy na 2 godz. do lodówki.
krok 2
Wyjmujemy, odwijamy, ciasto tniemy na plasterki grubości 1 cm. Układamy je w dużych odstępach na blaszkach do pieczenia przykrytych papierem – pod wpływem
temperatury bardzo się „rozleją”. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp.
180°C na ok. 12 min, aż ciastka się zezłocą.

