
Ciastka Oreo - przepis domowy
- mąka tortowa: 200 g
- masło: 300 g
- kakao: 40 g
- cukier: 105 g
- sól: 2 szczypty
- mleko: 15 ml
- jajka: 1 szt.
- cukier waniliowy: 50 g
- śmietanka: 80 ml
- cukier puder: 100 g
- mleko w proszku: 40 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie ciasta:
Mąkę pszenną, kakao, 105 g cukru i sól należy wymieszać w średniej misce. W drugiej misce trzeba wymieszać 180 g miękkiego masła, mleko, jajko i 40 g cukru waniliowego do otrzymania puszystej masy. Następnie należy je połączyć i zagnieść ciasto.

iStock krok 2
Chłodzenie ciasta:
Gotowe ciasto na oreo należy wstawić do zamrażalki przez 15 minut lub w lodówce na 30 minut. Po tym czasie należy rozwałkować ciasto na oprószonej mąką blacie i wyciąć okrągłe ciasteczka oreo. Następnie trzeba upiec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia około 11-12 minut w 175°C. Ciastka oreo należy odstawić do wystudzenia, w przeciwnym wypadku krem się rozpuści.

istock krok 3
Ciastka oreo – przepis na krem: 120 g miękkiego masła utrzeć z kremówką na puszystą masę. Następnie należy wymieszać mleko w proszku, cukier puder i 10 g cukru waniliowego. Potem trzeba dodawać stopniowo porcjami do masła z kremówką. Całość ubijać do uzyskania jednolitej masy. Masę do ciasteczek oreo powinno się nakładać na wystudzone ciasteczka za pomocą noża lub rękawa cukierniczego. Gotowe ciasteczka oreo powinno się pozostawić w lodówce na około godzinę do stwardnienia kremu. Ciasteczka oreo są gotowe do podania!

iStock

