Reklama

Niby takie zwykłe, a jednak inne. Ciasteczka pralinowe pisanki wskoczą na nasz wielkanocny stół!

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Syrop: cukier wsypujemy do rondla, podlewamy szklanką wody. Gotujemy na małym ogniu, aż powstanie gęsty syrop. Jeśli to konieczne, dolewamy wody.

  • krok 2

    Migdały: zalewamy wrzątkiem, hartujemy i obieramy ze skórki. Przepuszczamy przez maszynkę. Dodajemy do syropu.

  • krok 3

    Masa: czekoladę drobno siekamy, wrzucamy do rondelka z masą migdałową. Dodajemy ziarenka wanilii wydobyte ze strąka, rozcieramy drewnianą łyżką, dalej gotujemy. Gdy masa zgęstnieje, a wszystkie składniki się połączą, dodajemy masło. Podgrzewamy jeszcze chwilę, zdejmujemy z ognia i odstawiamy, aby masa lekko stężała.

  • krok 4

    Kształtowanie ciasteczek: na kartce rysujemy jajka. Wycinamy szablon i przykładamy do wafli. Nożem wycinamy kształty pisanek. Wafle pokrywamy płasko masą migdałową. Obciążamy deseczką i odstawiamy w chłodne miejsce.

  • krok 5

    Dekoracja: cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny i esencją migdałową. Pisanki polewamy lukrem, malujemy pisakami i ozdabiamy perełkami.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama