
Ciasteczka pralinowe pisanki
- migdały: 250 g
- cytryna: 1 szt.
- biała czekolada: 250 g
- masło: 200 g
- ekstrakt migdałowy: 5 kropli
- cukier: 500 g
- posypki do ciast: 50 g
- cukier puder: 120 g
- wanilia: 1 szt.
- wafle: 4 szt.
Sposób przygotowania
krok 1
Syrop: cukier wsypujemy do rondla, podlewamy szklanką wody. Gotujemy na małym ogniu, aż powstanie gęsty syrop. Jeśli to konieczne, dolewamy wody.
krok 2
Migdały: zalewamy wrzątkiem, hartujemy i obieramy ze skórki. Przepuszczamy przez maszynkę. Dodajemy do syropu.
krok 3
Masa: czekoladę drobno siekamy, wrzucamy do rondelka z masą migdałową. Dodajemy ziarenka wanilii wydobyte ze strąka, rozcieramy drewnianą łyżką, dalej gotujemy. Gdy masa zgęstnieje, a wszystkie składniki się połączą, dodajemy masło. Podgrzewamy jeszcze chwilę, zdejmujemy z ognia i odstawiamy, aby masa lekko stężała.
krok 4
Kształtowanie ciasteczek: na kartce rysujemy jajka. Wycinamy szablon i przykładamy do wafli. Nożem wycinamy kształty pisanek. Wafle pokrywamy płasko masą migdałową. Obciążamy deseczką i odstawiamy w chłodne miejsce.
krok 5
Dekoracja: cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny i esencją migdałową. Pisanki polewamy lukrem, malujemy pisakami i ozdabiamy perełkami.

