Ciasteczka sernikowe z nutą pomarańczy
- skórka pomarańczowa: 60 g
- pomarańcze: 1 szt.
- masło: 120 g
- ser z wiaderka: 120 g
- cukier drobny: 0.75 szklanki
- mąka pszenna: 1.75 szklanki
- jajka: 1 szt.
- esencja waniliowa: 1 łyżeczka
- proszek do pieczenia: 2 łyżeczka
Sposób przygotowania
krok 1
Posiekajcie kandyzowaną skórkę pomarańczową na drobniejsze kawałki. Jeśli nie chcecie wykorzystywać gotowca z torebki, w którym mogą kryć się sztuczne aromaty i konserwanty, możecie ją przygotować samodzielnie. W tym celu należy pokroić świeżą skórkę w kostkę, a następnie gotować ją w syropie cukrowym przez około 30 minut. Na kruche ciasteczka sernikowe warto też przygotować wedle gustu inne bakalie i orzechy, na przykład drobno posiekane migdały, żurawinę lub pistację. Świetnie sprawdzą się też kawałki białej czekolady.

Ewa Niepytalska krok 2
Zetrzyjcie świeżą skórkę z jednej umytej i sparzonej pomarańczy. Zróbcie to za pomocą ręcznej tarki o drobnych oczkach. Pamiętajcie, żeby nie ścierać albedo, czyli białe warstwy znajdującej się tuż pod pomarańczową skórką. Jest gorzka i może niekorzystnie wpłynąć na smak wypieku. Możecie tez wykorzystać skórkę cytryny.

Ewa Niepytalska krok 3
Umieśćcie w dużej misce miękkie masło. Jeśli zapomnieliście wyjąć je wcześniej z lodówki, a goni was czas, możecie zetrzeć je na dużych oczkach tarki – mniejsze kawałki szybciej uzyskają temperaturę pokojową i łatwiej jest je ucierać. Dodajcie do masła biały ser z wiaderka (wybierzcie taki o dość zwartej, ale kremowej konsystencji, o zawartości tłuszczu około 18%). Możecie też użyć twarogu półtłustego w kostce – zmielcie go trzykrotnie. Przepis na ciastka sernikowe przydaje się jednak najbardziej, kiedy po pieczeniu ciasta na święta została wam jeszcze niewykorzystana porcja twarogu w wiaderku.
Dosypcie ¾ szklanki białego cukru. Wybór produktu nie jest tu bez znaczenia. Kryształki powinny być drobne, przeznaczone do wypieków, dzięki temu dość szybko się rozpuszczą, a jednocześnie zapewnią odpowiednią strukturę ciastkom sernikowym. Ucierajcie masę przez około 3 minuty.

Ewa Niepytalska krok 4
Do masła utartego z serem i cukrem dorzućcie 1 jajko (koniecznie w temperaturze pokojowej). Zmiksujcie na jednolitą masę. Dodajcie świeżą i kandyzowaną skórkę pomarańczy oraz aromat. Najlepiej wykorzystać esencję waniliową domowej roboty. Dobrze sprawdzi się też ekstrakt migdałowy. Wymieszajcie całą zawartość miski. Na koniec partiami wsypujcie mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Po każdej porcji połączcie ciasto szpatułką lub mikserem na niskich obrotach. Powinniście otrzymać gęste, ale klejące się ciasto. Przykryjcie je folią spożywczą i włóżcie na 60 minut do lodówki, żeby stężało. Dzięki temu łatwiej będzie formować ciastka z twarogu sernikowego przed pieczeniem.

Ewa Niepytalska krok 5
Wyłóżcie blachę papierem do pieczenia. Rozgrzejcie piekarnik do 180°C (tryb góra-dół). Wyjmijcie miskę z ciastem. Zwilżcie dłonie, żeby nie przyklejało się do skóry. Możecie też założyć rękawiczki. Formujcie niewielkie kulki. Układajcie je na blaszce z pergaminem w dość dużych odstępach. Pamiętajcie, że pod wpływem temperatury masa na każde maślane, kruche ciasteczka rozpływa się na boki. Z podanych w przepisie składników wyjdzie wam około 30 porcji, więc konieczne będzie pieczenie ich partiami. Wsuńcie blachę na środkową półkę piekarnika. Nastawcie zegar na 12 minut. Jeśli w tym czasie ciastka zaczęły się rumienić na brzegach, wyjmijcie je od razu, najlepiej na kratkę cukierniczą. Nie martwice się, jeśli będą jeszcze miękkie. Kiedy ciasteczka sernikowe wystygną, staną się kruche z zewnątrz.

Ewa Niepytalska krok 6
Oprószcie wystudzone ciasteczka z sera z wiaderka cukrem pudrem. Możecie też udekorować je lukrem do pierników (królewskim) w świąteczne wzory. Trzymajcie je w szczelnie zamkniętym pojemniku lub słoju z klamerką, żeby jak najdłużej zachowały świeżość. Kilka sztuk możecie ułożyć w ozdobnym opakowaniu lub przewiązać wstążeczką i podarować najbliższym.

Ewa Niepytalska


