Reklama

Ciasteczka sernikowe są kruche z zewnątrz i miękkie w środku. Koniecznie wykorzystajcie przepis, gdy zabraknie wam pomysłów na resztkę twarogu z wiaderka. Kiedy rozpłyną się w ustach, smakują jak najdelikatniejszy serniczek, a skórka pomarańczowa tylko uwydatnia te przyjemne odczucia. Sprawdźcie recepturę krok po kroku. Jest bardzo prosta, bez wielkiego nakładu pracy możecie otrzymać cały słój pysznych ciastek na święta, sylwestra lub karnawał.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Posiekajcie kandyzowaną skórkę pomarańczową na drobniejsze kawałki. Jeśli nie chcecie wykorzystywać gotowca z torebki, w którym mogą kryć się sztuczne aromaty i konserwanty, możecie ją przygotować samodzielnie. W tym celu należy pokroić świeżą skórkę w kostkę, a następnie gotować ją w syropie cukrowym przez około 30 minut. Na kruche ciasteczka sernikowe warto też przygotować wedle gustu inne bakalie i orzechy, na przykład drobno posiekane migdały, żurawinę lub pistację. Świetnie sprawdzą się też kawałki białej czekolady.

    Ewa Niepytalska

  • krok 2

    Zetrzyjcie świeżą skórkę z jednej umytej i sparzonej pomarańczy. Zróbcie to za pomocą ręcznej tarki o drobnych oczkach. Pamiętajcie, żeby nie ścierać albedo, czyli białe warstwy znajdującej się tuż pod pomarańczową skórką. Jest gorzka i może niekorzystnie wpłynąć na smak wypieku. Możecie tez wykorzystać skórkę cytryny.

    Ewa Niepytalska

  • krok 3

    Umieśćcie w dużej misce miękkie masło. Jeśli zapomnieliście wyjąć je wcześniej z lodówki, a goni was czas, możecie zetrzeć je na dużych oczkach tarki – mniejsze kawałki szybciej uzyskają temperaturę pokojową i łatwiej jest je ucierać. Dodajcie do masła biały ser z wiaderka (wybierzcie taki o dość zwartej, ale kremowej konsystencji, o zawartości tłuszczu około 18%). Możecie też użyć twarogu półtłustego w kostce – zmielcie go trzykrotnie. Przepis na ciastka sernikowe przydaje się jednak najbardziej, kiedy po pieczeniu ciasta na święta została wam jeszcze niewykorzystana porcja twarogu w wiaderku.

    Dosypcie ¾ szklanki białego cukru. Wybór produktu nie jest tu bez znaczenia. Kryształki powinny być drobne, przeznaczone do wypieków, dzięki temu dość szybko się rozpuszczą, a jednocześnie zapewnią odpowiednią strukturę ciastkom sernikowym. Ucierajcie masę przez około 3 minuty.

    Ewa Niepytalska

  • krok 4

    Do masła utartego z serem i cukrem dorzućcie 1 jajko (koniecznie w temperaturze pokojowej). Zmiksujcie na jednolitą masę. Dodajcie świeżą i kandyzowaną skórkę pomarańczy oraz aromat. Najlepiej wykorzystać esencję waniliową domowej roboty. Dobrze sprawdzi się też ekstrakt migdałowy. Wymieszajcie całą zawartość miski. Na koniec partiami wsypujcie mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Po każdej porcji połączcie ciasto szpatułką lub mikserem na niskich obrotach. Powinniście otrzymać gęste, ale klejące się ciasto. Przykryjcie je folią spożywczą i włóżcie na 60 minut do lodówki, żeby stężało. Dzięki temu łatwiej będzie formować ciastka z twarogu sernikowego przed pieczeniem.

    Ewa Niepytalska

  • krok 5

    Wyłóżcie blachę papierem do pieczenia. Rozgrzejcie piekarnik do 180°C (tryb góra-dół). Wyjmijcie miskę z ciastem. Zwilżcie dłonie, żeby nie przyklejało się do skóry. Możecie też założyć rękawiczki. Formujcie niewielkie kulki. Układajcie je na blaszce z pergaminem w dość dużych odstępach. Pamiętajcie, że pod wpływem temperatury masa na każde maślane, kruche ciasteczka rozpływa się na boki. Z podanych w przepisie składników wyjdzie wam około 30 porcji, więc konieczne będzie pieczenie ich partiami. Wsuńcie blachę na środkową półkę piekarnika. Nastawcie zegar na 12 minut. Jeśli w tym czasie ciastka zaczęły się rumienić na brzegach, wyjmijcie je od razu, najlepiej na kratkę cukierniczą. Nie martwice się, jeśli będą jeszcze miękkie. Kiedy ciasteczka sernikowe wystygną, staną się kruche z zewnątrz.

    Ewa Niepytalska

  • krok 6

    Oprószcie wystudzone ciasteczka z sera z wiaderka cukrem pudrem. Możecie też udekorować je lukrem do pierników (królewskim) w świąteczne wzory. Trzymajcie je w szczelnie zamkniętym pojemniku lub słoju z klamerką, żeby jak najdłużej zachowały świeżość. Kilka sztuk możecie ułożyć w ozdobnym opakowaniu lub przewiązać wstążeczką i podarować najbliższym.

    Ewa Niepytalska

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama