Reklama

Przygotowanie: 30 minut
Oczekiwanie: ok. 2 godzin
Pieczenie: 15 minut
Sztuka: 140 kcal

Składniki:

1 i 3/4 szklanki mąki (30 dag)
3/4 kostki masła (15 dag)
1/2 szklanki cukru (10 dag)
jajko
żółtko
łyżka kandyzowanego imbiru
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
3 łyżki ziaren sezamu
cukier puder
sól
tłuszcz do blachy

Kroki przygotowania:

■ Kandyzowany imbir drobno posiekać. Mąkę przesiać do miski, wbić jajko, dodać masło, cukier i kandyzowany imbir, oprószyć mielonym imbirem i szczyptą soli, zagnieść szybko gładkie ciasto. Z ciasta uformować kulę, owinąć folią do żywności, włożyć na 2 godz. do lodówki.
■ Blachę natłuścić. Ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm. Wyciąć prostokąty (najlepiej 4x7 cm), ułożyć równomiernie na blasze.
■ Żółtko roztrzepać z niewielką ilością wody, posmarować każde ciastko, posypać sezamem. Piec 15 minut w temperaturze 180°C. Oprószyć cukrem pudrem.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama