Reklama

Ciasteczka wielkanocne z lemon curd są orzeźwiające i pyszne, dlatego nikogo nie dziwi fakt, że szybko znikają z talerza. Takie małe wypieki z kruchego ciasta wypełnione kremem cytrynowym to ciekawa alternatywna dla mazurka, przede wszystkim cytrynowego. To też dobry pomysł na spotkanie wielkanocne w szkole, dzieci je wprost uwielbiają. Wyglądają efektownie, a przy tym robi się je łatwo i dość szybko, zwłaszcza jeśli lemon curd zrobimy dzień wcześniej. Cytrynowe ciasteczka wielkanocne z pewnością na stałe zagoszczą na świątecznych stołach.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Cytryny sparzamy wrzątkiem i osuszamy. Skórkę ścieramy na drobnych oczkach tarki. A z pozostałych cytryn wyciskamy sok. Skórkę i sok dodajemy do miski. Dosypujemy cukier i wbijamy jajka (2 szt.). Dokładamy masło pokrojone w kostkę (70 g). Masę podgrzewamy w kąpieli wodnej na średnim ogniu przez 10-15 minut - cały czas mieszamy. Gotową przecieramy przez sitko, aż do uzyskania gładkiej masy. Krem cytrynowy odstawiamy do wystudzenia. Polecamy sprawdzić dokładny przepis na lemon curd. Przełożony do szklanego naczynia można przechowywać w lodówce przez 2 tygodnie. Warto go zrobić wcześniej, żeby zaoszczędzić czas na inne świąteczne przygotowania.

    Angelika Grabowiecka g.angelikaa

  • krok 2

    Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, sól. Dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę. Zagniatamy krótko na jednolitą masę, ręcznie lub mikserem planetarnym. Formujemy je w kulę, lekko spłaszczamy i owijamy folią spożywczą. Przekładamy do lodówki na godzinę lub na 20 minut do zamrażalnika.

    Angelika Grabowiecka g.angelikaa

  • krok 3

    Schłodzone ciasto przekładamy na blat posypany mąką, krótko je zagniatamy. Wałkujemy na grubość ok. 5 mm. Wycinamy ciastka foremką w kształcie jajka (orientacyjne wymiary to 10x8 cm). Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza w trybie góra-dół, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy na nią kruche jajeczka. W połowie ciasteczek ułożonych na blasze wycinamy okrągłą dziurkę, mniej więcej o średnicy 3,5 cm. Porcja starcza na 3 blachy z wyposażenia piekarnika. Kolejne blaszki pieczemy oddzielnie. Ciastka wstawiamy do piekarnika na mniej więcej 12 minut, aż się lekko zrumienią. Gotowe odstawiamy do wystudzenia.

    Angelika Grabowiecka g.angelikaa

  • krok 4

    Zimny lemon curd nakładamy na całe ciastka. Trzeba go rozsmarować na całej powierzchni.

    Angelika Grabowiecka g.angelikaa

  • krok 5

    Jajka z dziurką oprószamy cukrem pudrem i układamy je na całych ciastkach z kremem.

    Angelika Grabowiecka g.angelikaa

  • krok 6

    Ciasteczka wielkanocne z lemon curd przechowujemy w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku.

    Angelika Grabowiecka g.angelikaa

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama