Ciasteczka wielkanocne z lemon curd
- jajka: 3 szt.
- cytryna: 2 szt.
- cukier: 110 g
- masło: 220 g
- mąka: 300 g
- cukier puder: 100 g
- proszek do pieczenia: 4 g
- sól: 1 szczypta
Sposób przygotowania
krok 1
Cytryny sparzamy wrzątkiem i osuszamy. Skórkę ścieramy na drobnych oczkach tarki. A z pozostałych cytryn wyciskamy sok. Skórkę i sok dodajemy do miski. Dosypujemy cukier i wbijamy jajka (2 szt.). Dokładamy masło pokrojone w kostkę (70 g). Masę podgrzewamy w kąpieli wodnej na średnim ogniu przez 10-15 minut - cały czas mieszamy. Gotową przecieramy przez sitko, aż do uzyskania gładkiej masy. Krem cytrynowy odstawiamy do wystudzenia. Polecamy sprawdzić dokładny przepis na lemon curd. Przełożony do szklanego naczynia można przechowywać w lodówce przez 2 tygodnie. Warto go zrobić wcześniej, żeby zaoszczędzić czas na inne świąteczne przygotowania.

Angelika Grabowiecka g.angelikaa krok 2
Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, sól. Dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę. Zagniatamy krótko na jednolitą masę, ręcznie lub mikserem planetarnym. Formujemy je w kulę, lekko spłaszczamy i owijamy folią spożywczą. Przekładamy do lodówki na godzinę lub na 20 minut do zamrażalnika.

Angelika Grabowiecka g.angelikaa krok 3
Schłodzone ciasto przekładamy na blat posypany mąką, krótko je zagniatamy. Wałkujemy na grubość ok. 5 mm. Wycinamy ciastka foremką w kształcie jajka (orientacyjne wymiary to 10x8 cm). Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza w trybie góra-dół, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy na nią kruche jajeczka. W połowie ciasteczek ułożonych na blasze wycinamy okrągłą dziurkę, mniej więcej o średnicy 3,5 cm. Porcja starcza na 3 blachy z wyposażenia piekarnika. Kolejne blaszki pieczemy oddzielnie. Ciastka wstawiamy do piekarnika na mniej więcej 12 minut, aż się lekko zrumienią. Gotowe odstawiamy do wystudzenia.

Angelika Grabowiecka g.angelikaa krok 4
Zimny lemon curd nakładamy na całe ciastka. Trzeba go rozsmarować na całej powierzchni.

Angelika Grabowiecka g.angelikaa krok 5
Jajka z dziurką oprószamy cukrem pudrem i układamy je na całych ciastkach z kremem.

Angelika Grabowiecka g.angelikaa krok 6
Ciasteczka wielkanocne z lemon curd przechowujemy w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Angelika Grabowiecka g.angelikaa


