
Ciastka z sera białego
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie składników na ciasto: mąkę wysypujemy na stolnicę i na środek kładziemy kostkę zimnego masła. Kroimy je nożem na mniejsze kawałki. Następnie dodajemy twaróg. Rozdrabniamy go razem z mąką i masłem.
krok 2
Rozdzielanie jajka: w osobnym naczyniu z jednego jajka oddzielamy żółtko od białka. Wbijamy do ciasta żółtko, a białko zostawiamy na później. Wsypujemy szczyptę soli
krok 3
Zagniatanie: szybko łączymy składniki, bez długiego wyrabiania ciasta. Zagniecione ciasto możemy owinąć folią i schłodzić w lodówce przez min. 20 minut.
krok 4
Wykrawanie serowych ciasteczek: ciasto wykładamy na stolnicę i rozwałkowujemy je na placek o grubości 0,5 cm. Kroimy na kwadraty o wymiarach 2 × 2 cm.
krok 5
Maczanie w cukrze: do białka, które zostało nam z rozdzielenia jajka, dodajemy drugie jajko w całości. Roztrzepujemy je i smarujemy nim ciastka. Następnie posypujemy je cukrem, najlepiej grubej rafinady – może być trzcinowy.
krok 6
Pieczenie: ciastka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C na 10–15 minut. Wyjmujemy, gdy lekko się zarumienią. Po ostygnięciu, ciastka z sera białego stwardnieją i będą gotowe do jedzenia.

