Porady:
- Z podanych proporcji otrzymamy niecałe 2 blaszki ciastek. Najlepiej studzić je na kratce cukierniczej, żeby spód się nie zaparzył i pozostał kruchy. Jeśli nie zostaną zjedzone od razu, należy przechowywać je w szczelnie zamkniętym pojemniku.
- Kruche ciasto najlepiej zrobić na bazie mąki krupczatki. Należy zagniatać je krótko, tylko do połączenia składników. Masło można posiekać z suchymi składnikami w malakserze do momentu powstania kruszonki, a potem połączyć z resztą elementów.
- Jogurt, którego używamy do zrobienia ciasta, powinien być gęsty i dobrze schłodzony. Da się go zamienić na kwaśną śmietanę 18%.
- Najprostsze i najszybsze kruche ciastka robi się z 3 składników: mąki, masła i cukru, w proporcjach 3:2:1. Wystarczy zagnieść wszystkie elementy (można pomóc sobie odrobiną zimnej wody) i dobrze schłodzić.
- Wypiek warto wzbogacić przyprawami korzennymi, które kojarzą się z zapachem jesieni i nadchodzących świąt. Najlepiej smakują kruche ciasteczka z jabłkami i cynamonem. Wystarczy lekko oprószyć nim owoce przed pieczeniem. Można też wykorzystać zmielony kardamon lub mieszankę przyprawową do piekarnika.
- Kruche ciastka z jabłkami to bardzo prosty wypiek. Nie zabiorą dużo czasu, a na dodatek wystarczy oprószyć je cukrem pudrem, żeby uzyskać pyszny, satysfakcjonujący deser do kawy. Można je jednak udekorować także na inne sposoby, na przykład za pomocą lukru.
- Jeśli chcemy przyrządzić bezglutenowe ciastka z jabłkiem, zamieńmy wyrób pszenny na mieszankę mąki ryżowej (lub kukurydzianej) i ziemniaczanej. Uczulającego składnika nie zawierają też mąka owsiana, gryczana lub amarantusowa. Można dodać je do kruchego ciasta dla cennych składników odżywczych.
- Kruche ciastka całuski można też zrobić z innymi owocami o podobnej strukturze, na przykład z ananasem, brzoskwinią, gruszką lub śliwką.
Notka redakcyjna:
Jakie można zrobić ciasteczka z jabłkami?
Kruche ciastka jabłkowe zwane całuskami robi się bardzo łatwo, a jednocześnie pięknie prezentują się na paterze. Można upiec je na krótko przed przyjściem gości na podwieczorek, zwłaszcza że surowa maślana baza dobrze przechowuje się w lodówce lub zamrażarce. Typowo jesienne owoce można także dawać do innych rodzajów ciasta. Oto niektóre, równie nieskomplikowane propozycje:
- ciasteczka francuskie z jabłkami – w szerokim świecie znane jako apple turnovers. Mogą mieć kształt rożków, rogalików, poduszeczek lub pierożków. Najłatwiej przygotować je z gotowych, zamrożonych płatów, które da się kupić w praktycznie każdym sklepie spożywczym. Można też wykorzystać ciasto filo. Najlepiej smakują z papierówką, antonówką lub szarą renetą.
- ciasteczka serowe z jabłkiem – ta propozycja niewiele różni się od naszych „całusków”. Do masy wystarczy dodać zmielony twaróg. Bardzo łatwo zapamiętać proporcje, ponieważ wyglądają następująco: 200 g mąki, 200 g masła i 200 g białego sera. Do tego dorzucamy jeszcze cukier puder i zagniatamy ciasto.
- ciasteczka owsiane z jabłkiem – to klasyczna alternatywa dla słodyczy ze sklepu. Są bezglutenowe, proste w przygotowaniu i można je wzbogacać przeróżnymi dodatkami. Miłośnikom jesiennych wypieków i suszonych owoców na pewno posmakują ciastka owsiane z jabłkami i bakaliami.
Ciastka z jabłkami i inne szybkie wypieki
Jesienią, kiedy zaczyna brakować leśnych owoców, takich jak maliny i borówki, zaczynamy przerzucać się na jabłka i śliwki. To czas, w którym skupiamy się na przetworach do słoików na zimę, ale też szukamy rozmaitych pomysłów na desery, a tych jest pod dostatkiem. Co upiec z jabłkami na szybko oprócz tradycyjnej szarlotki? Oto kilka propozycji:
- ciasto salceson – to efektowny czekoladowy wypiek z dodatkiem jabłek i orzechów włoskich, zwany także kakaową szarlotką. Można je także zrobić na zimno, z pokruszonymi herbatnikami i bakaliami.
- muffiny z jabłkami – powstają bez użycia miksera i stanowią idealne porcje, które można zabrać do pracy lub szkoły na drugie śniadanie. Pachną cynamonem i wanilią. Można posypać je migdałami lub orzechami włoskimi.
- tarta rustykalna (inaczej galette) – to placek z kruchego ciasta o nieregularnych brzegach, do którego przyrządzenia nie jest potrzebna żadna foremka. Wypełnienie można zrobić z dowolnych owoców, ale najlepiej sprawdzą się jabłka, które można ułożyć w piękną spiralę i oprószyć przyprawami korzennymi oraz brązowym cukrem.
Jakie jabłka wykorzystać do deserów?
Jabłka są niezwykle popularnym owocem w Polsce – cieszą się dużym uznaniem nie tylko ze względu na swój ich smak, ale także powszechność występowania i stosunkowo niską cenę. Do ich zalet można zaliczyć również szerokie zastosowanie kulinarne i bogactwo składników odżywczych. Są ważnym elementem wielu deserów, w tym niezwykle popularnej szarlotki. Powstaną z nich także szybkie ciasteczka z jabłkami. Pojawia się jednak pytanie, jaką odmianę owoców wykorzystać? Jak można się domyślać, nie ma jednoznaczniej odpowiedzi, ponieważ wszystko zależy od naszych indywidualnych preferencji smakowych. Jeśli wolimy kwaśne jabłka, które będą dobrze korespondowały z kruchym ciastem, wybierzmy szarą renetę, antonówkę lub gloster. Jeśli lubimy słodkie owoce, znacznie lepszym wyborem będą takie odmiany jak ligol, champion, papierówka lub lobo.