Ciasteczka z masą kawową i waniliową
Smaczne....
Składniki:
250 g margaryny
mąka 400 g
żółtka 2 sztuki
śmietana 1 łyżka
Masa kawowa:
żółtka 4 sztuki
cukier 1/2 szklanki
mąka pszenna 2 łyżki
kawa rozpuszczalna 2 łyżki
mleko 3/4 szklanki
margaryna 1 kostka
MASA WANILIOWA:,
mleko 500 ml
cukier waniliowy 2 sztuki
żółtka 4 sztuki
cukier 70 g
mąka 4 łyżki
Lukier:
białka, 2 sztuki
cukier puder 200 g
Dodatki:,
orzechy zmielone 10 dag
wiórki kokosowe 10 dag
Kroki przygotowania:
1. CIASTO:Mąkę z margaryną wyrobic nożem,dodac żółtka i śmietanę, wyrobić rękami. Włożyc do lodówki na 2 godziny.Wyjąć rozwałkować cienko 2-3mm.Wykrawac okrągłe ciasteczka mniej więcej o średnicy klasyczne literatki.
2. LUKIER:Białka z cukrem ucierać, aż powstanie gęsta masa.Posmarować nią ciasteczka piec w piekarniku rozgrzanym do 180 około 15-20 minut,aż lukier się zrumieni.Wyjąc poczekac aż wystygną.
3. MASA KAWOWA:Żółtka utrzec z cukrem,dodac mąkę i suchą kawę rozpuszczalną.3/4 szklanki mleka zagotowac,dodac dobrze roztrzepaną masę i ugotowac budyń.Margarynę utrzec dodając stopniowo przestudzony budyn.
4. MASA WANILIOWA:Cukier waniliowy dodać do mleka.Podgrzewac na małym ogniu aż wanilia się rozpuści.Żółtka utrzec z cukrem na jasny krem.Wmiksowac mąkę.Gorące mleko wlewac cienkim strumieniem do masy jajecznej, cały czas miksując.Przelać do garnka po mleku i podgrzewać aż krem zgęstnieje.Ostudzić
5. Każde ciasteczko po stronie bez lukru smarowac kreme kawowym i skleic drugim ciastkiem lukrem na zewnatrz.Posmarować boki krem kawowym i obtoczyc w kokosie.Tak samo postąpic przy masie waniliowej tylko obtaczamy w orzechach.
1 z 1

ciasteczka_z_masa_kawowa_i_waniliowa
Ciasteczka z masą kawową i waniliową


