
Ciasteczka z masłem orzechowym
- masło orzechowe: 120 g
- masło: 100 g
- cukier: 120 g
- mąka pszenna: 160 g
- jajka: 1 szt.
- proszek do pieczenia: 4 g
- sól: 3 g
- czekolada mleczna: 50 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: masło wyjmujemy wcześniej z lodówki, żeby było miękkie, zanim zaczniemy pracę nad ciasteczkami. Dużą blachę wykładamy pergaminem. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Siekamy pół tabliczki czekolady (możemy także wykorzystać kropelki czekoladowe do wypieków).
krok 2
Masa na ciasteczka: miękkie masło ucieramy z masłem orzechowym i cukrem (białym lub trzcinowym) na jednolitą masę. Dodajemy jajko. Miksujemy przez kilka minut. W oddzielnej misce mieszamy mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sól. Łączymy suche składniki z maślaną masą za pomocą łyżki lub szpatułki. Na koniec dosypujemy czekoladę. Ponownie mieszamy.
krok 3
Pieczenie: wykładamy porcje masy na przygotowaną blachę. Możemy to zrobić za pomocą łyżki do lodów. Lekko spłaszczamy każdą kulkę. Pamiętajmy, żeby zostawić między nimi odstęp, ponieważ podczas obróbki termicznej zwiększą swoją średnicę. Ciasteczka z masłem orzechowym pieczemy przez około 15 minut. W środku będą wydawać się jeszcze miękkie, ale po wystygnięciu staną się zwarte i kruche.

