Porady:
- Aby pistacje miały jeszcze więcej smaku i aromatu, można je lekko podprażyć je na suchej patelni.
- Ciastka z pistacjami można powycinać też w różne inne kształty, za pomocą foremek. Jeśli nie mamy takich akcesoriów, wystarczy użyć szklanki albo pociąć je nożem w kwadraty.
- Jeśli przygotowujemy wersję dla dzieci, zamieńmy rum na aromat rumowy.
- Takie ciasteczka najlepiej przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku i spożyć w ciągu maksymalnie 3 dni.
Notka redakcyjna:
Jak zrobić ciastka z pistacjami?
Przepis na ciastka z pistacjami nie jest skomplikowany ani czasochłonny i przypomina zwykły przepis na kruche ciastka maślne. Robi się go jedynie z kilku składników, wśród których podstawą są masło, mąka, jajka, cukier i oczywiście orzechy pistacjowe. Resztę dodatków można dobierać według własnego uznania. Świetnie sprawdzi się tu odrobina wanilii, cynamonu lub kakao. Pistacje doskonale komponują się także z innymi orzechami, więc dobrym pomysłem na dodatek do ciastek pistacjowych, będą również wiórki kokosowe, płatki migdałów lub posiekane orzechy włoskie.
Ciastka z pistacjami inaczej
Przepis na ciastka z pistacjami niejedno ma imię! W różnych źródłach znajdziemy mnóstwo pomysłów na pistacjowe ciasteczka w wielu wersjach. Mogą mieć one różnić się kształtem, składnikami lub sposobem przygotowania, jednak wszystkie łączy jeden wspólny mianownik, czyli obłędny smak i chrupkość pistacji! Często spotykany jest przepis na ciastka pistacjowe z żurawiną oraz ciastka pistacjowe z marcepanem. Takie ciasteczka możemy dodatkowo oblać po wierzchu pyszną polewą, na przykład lukrem, bądź rozpuszczoną gorzką czekoladą. Najpopularniejszym połączeniem są jednak ciastka z pistacjami i białą czekoladą.
Co zrobić z pistacjami? Pomysły na słodko i słono
Macie w domu większy zapas pistacji i zastanawiacie się do czego je wykorzystać? Te pyszne i zdrowe orzechy mają mnóstwo zastosowań w kuchni! Można z nich przygotować nie tylko wspaniałe desery, ale i dodawać je do dań na słono. W wersji deserowej wyczarujemy z nich pyszne lody pistacjowe, turecką baklawę lub włoskie cannoli, z kolei na wytrawnie możemy użyć ich jako dodatku do makaronów, sałatek ryb i mięs. Posiekane pistacje będą fantastyczną panierką do łososia lub kurczaka, a zmielone na pył, posłużą za mączkę do tortów i biszkoptów. Orzechy pistacjowe można też zblendować na pesto pistacjowe, albo na aksamitny krem pistacjowy z białą czekoladą. Taki smakołyk będzie genialnym smarowidłem do kanapek, ale i nadzieniem do naleśników i wszelkich deserów.