Reklama

pyszne ciasto, które najlepiej smakuje z lodówki

Składniki:

Ciasto
3 szklanki mąki
szczypta soli
kostka margaryny
łyżka śmietany
1/3 szklanki wody
Krem
4 szklanki mleka
¾ szklanki cukru
kostka margaryny
1 szklanka mąki pszennej
1 budyń waniliowy
4żółtka
duży cukier waniliowy
cukier puder do posypania ciasta

Kroki przygotowania:

Składniki ciasta zagnieść. Włożyć do lodówki na ok. 30 minut. Podzielić na dwie części, rozwałkować i upiec dwa placki w dużych blaszkach. Wystudzić. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać mąkę, budyń i szklankę mleka, dokładnie połączyć. Resztę mleka zagotować z margaryną, wlać masę jajeczną i całość gotować do zgęstnienia. Gorącą masą przełożyć placki. Wierzchnie ciasto ułożyć do góry spodem, żeby było równiejsze. Po stężeniu kremu wierzch posypać cukrem pudrem. Przed podaniem pokroić na mniej więcej równej wielkości kwadraty. Moja rada jest jeszcze taka, aby blaszkę wyłożyć folią spożywczą a po przełożeniu w niej placków kremem, brzegi foli zawinąć na wierzch ciasta. To zapobiegnie wypływaniu masy pod wpływem ciężaru ciasta.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama