Reklama

Duża porcja

Składniki:

6 szklanek mąki
5 dkg drożdży
5 żółtek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
1 kostka smalcu
1 kostka margaryny
0.5 szklanki śmietany

Kroki przygotowania:

Wyrobić ciasto z podanych składników,śmietany mozna dodać troszkę więcej,tyle aby ciasto było odpowiedniej gęstości.Zawijamy lużno w folię(lużno,ponieważ ciasto drozdżowe będzie cały czas rosło i potrzebuje miejsca) i wstawiamy do lodówki na 3-4 godz.
Po wyjęciu z lodówki ciasto wałkujemy na 0.5 cm grubości,wycinamy ciasteczka z dziurką..
Ma talerz wysypujemy trochę cukru,cukru waniliowego i odrobinę bułki tartej.Powycinane ciasteczka smarujemy białkiem za pomocą pędzelka,następnie maczamy w cukrze i układamy na blachę.
Pieczemy w temp.220`C.
Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama