Ciastka gryczane
- mąka gryczana: 180 g
- mleko kokosowe: 130 g
- cukier kokosowy: 90 g
- masło: 100 g
- kakao: 30 g
- proszek do pieczenia: 4 g
- cukier puder: 20 g
Sposób przygotowania
krok 1
Suche składniki: mąkę gryczaną, proszek do pieczenia i kakao przesiewamy do jednej miski. Dosypujemy cukier kokosowy (może też być brązowy, np. trzcinowy lub muscovado) i mieszamy.

Magdalena Litwiniuk krok 2
Masło: roztapiamy w rondelku na małym ogniu (można to też zrobić w kąpieli wodnej, w mikrofalówce na małej mocy). Odstawiamy je do lekkiego przestudzenia.

Magdalena Litwiniuk krok 3
Masa na ciastka: mokre składniki (masło i mleko) wlewamy do suchych składników. Mieszamy je łyżką (może być drewniana), do połączenia. Powstanie dość gęsta masa.

Magdalena Litwiniuk krok 4
Chłodzenie: ciasto gryczane przykrywamy folią spożywczą i wkładamy je do lodówki na godzinę (może być dłużej, wtedy będzie łatwiej robić kulki).

Magdalena Litwiniuk krok 5
Formowanie ciastek: piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni Celsjusza. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Formujemy ciastka – lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy je na blasze w niewielkich odstępach.

Magdalena Litwiniuk krok 6
Pieczenie: ciastka gryczane wkładamy do piekarnika na 20 minut. Po wyłączeniu piekarnika, warto zostawić je jeszcze na kilka minut [ok. 5 min] w zamkniętym piekarniku.
krok 7
Podanie: po wystudzeniu ciastka gryczane posypujemy cukrem pudrem. Można też posypać je dowolnymi orzechami lub polać lukrem lub polewą czekoladową.

Magdalena Litwiniuk


