
Ciasteczka marcepanowe
- marcepan: 75 g
- amaretto: 15 ml
- masło: 75 g
- cukier puder: 75 g
- sól: 3 g
- żółtko: 1 szt.
- mąka pszenna: 150 g
- mąka migdałowa: 75 g
- proszek do pieczenia: 2 g
- gorzka czekolada: 100 g
- olej kokosowy: 13 g
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal92.5
- tłuszcz5.9g
- tłuszcz nasycony2.2g
- węglowodany8.5g
- cukry5.3g
- błonnik0.6g
- białko1.6g
Sposób przygotowania
krok 1
Ciasto: rozgniatamy marcepan z amaretto (lub rumem). W oddzielnej misce umieszczamy mąkę pszenną, mielone migdały i proszek do pieczenia. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem i solą, aż stanie się puszyste. Mieszamy je z żółtkiem i masą marcepanową, po czym łączymy z sypkimi składnikami. Zagniatamy gładkie ciasto.
krok 2
Formowanie: dzielimy ciasto na pół. Umieszczamy je na podsypanej mąką stolnicy. Formujemy dwa bloki o wymiarach około 4x15 cm. Zawijamy je w papier do pieczenia i wkładamy do zamrażarki na około 1 godzinę.
krok 3
Pieczenie: rozgrzewamy piekarnik do 160°C (z termoobiegiem) lub 180°C (góra-dół). Wykładamy 2 blachy papierem do pieczenia. Wyjmujemy ciasto z zamrażarki i kroimy je w plastry o grubości 3–4 mm. Rozkładamy je na blaszkach i pieczemy na środkowej półce przez 10–12 minut, na złoty kolor.
krok 4
Dekorowanie: studzimy ciasteczka marcepanowe na kratce. Siekamy czekoladę (najlepiej kuwerturę, czyli czekoladę cukierniczą, która zawiera więcej masła kakaowego niż zwykła tabliczka). Rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej i mieszamy z olejem kokosowym na gładki i lśniący krem. Maczamy marcepanowe ciastka do połowy w polewie. Pozwalamy, żeby spłynął jej nadmiar. Odkładamy kwadraciki na kratkę i czekamy, aż czekolada zastygnie. Podajemy.
Źródło: serwis partnerski Einfachkochen.de,

