Reklama

Ciasteczka marcepanowe robi się szybko i łatwo, a efekt zachwyci nie tylko miłośników masy migdałowej. Wykończone są prostą polewą z gorzkiej czekolady, która przyjemnie kontrastuje ze słodyczą marcepanu. Warto przyrządzić je w okresie świątecznym, obok korzennych wypieków, ale świetnie smakują o każdej porze roku i sprawdzą się na różne okazje. Przedstawiamy bardzo prosty przepis na kruche ciastka z marcepanem.

Wartości odżywcze: na porcję

  • kcal92.5
  • tłuszcz5.9g
  • tłuszcz nasycony2.2g
  • węglowodany8.5g
  • cukry5.3g
  • błonnik0.6g
  • białko1.6g
Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Ciasto: rozgniatamy marcepan z amaretto (lub rumem). W oddzielnej misce umieszczamy mąkę pszenną, mielone migdały i proszek do pieczenia. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem i solą, aż stanie się puszyste. Mieszamy je z żółtkiem i masą marcepanową, po czym łączymy z sypkimi składnikami. Zagniatamy gładkie ciasto.

  • krok 2

    Formowanie: dzielimy ciasto na pół. Umieszczamy je na podsypanej mąką stolnicy. Formujemy dwa bloki o wymiarach około 4x15 cm. Zawijamy je w papier do pieczenia i wkładamy do zamrażarki na około 1 godzinę.

  • krok 3

    Pieczenie: rozgrzewamy piekarnik do 160°C (z termoobiegiem) lub 180°C (góra-dół). Wykładamy 2 blachy papierem do pieczenia. Wyjmujemy ciasto z zamrażarki i kroimy je w plastry o grubości 3–4 mm. Rozkładamy je na blaszkach i pieczemy na środkowej półce przez 10–12 minut, na złoty kolor.

  • krok 4

    Dekorowanie: studzimy ciasteczka marcepanowe na kratce. Siekamy czekoladę (najlepiej kuwerturę, czyli czekoladę cukierniczą, która zawiera więcej masła kakaowego niż zwykła tabliczka). Rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej i mieszamy z olejem kokosowym na gładki i lśniący krem. Maczamy marcepanowe ciastka do połowy w polewie. Pozwalamy, żeby spłynął jej nadmiar. Odkładamy kwadraciki na kratkę i czekamy, aż czekolada zastygnie. Podajemy.

    Źródło: serwis partnerski Einfachkochen.de,

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama