
Jak wykorzystać resztki ciasta np. babki? Proponujemy w duchu zero waste zrobić smakowite ciastka na patyku. Ciastkową masę obtaczamy w czekoladzie i dekorujemy razem z dziećmi. Po prostu pycha!
Składniki:
400 g suchego biszkoptu, ciasta babkowego, kruchych ciastek (warto wykorzystać niepotrzebne resztki)
120 g serka mascarpone
30 g masła
200 g czekolady na polewę (ulubionej: gorzkiej, mlecznej, białej)
garść ulubionych dodatków: orzechy, migdały, pistacje, wiórki kokosowe
Kroki przygotowania:
Ciastka drobno kruszymy lub ścieramy na tarce, mieszamy z serkiem, masłem i wyrabiamy masę ręką (tak jak kruche ciasto). Zawijamy ją w folię i wkładamy do zamrażalnika na 15 min.
Ze schłodzonej masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Zanurzamy je w polewie (czyli stopionej na parze czekoladzie), a zanim do końca stwardnieje, obsypujemy posiekanymi bakaliami lub wiórkami.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2017
Notka redakcyjna:
Naturalne kakao, karob i bakalie – zawsze warto mieć je w domu; niewiele więcej potrzeba, by zrobić szybki czekoladowy deser

