
Ciastka orzechowe
- orzechy włoskie: 120 g
- masło: 200 g
- mąka pszenna: 400 g
- cukier puder: 60 g
- żółtko: 2 szt.
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie orzechów: rozłupujemy je i wrzucamy na suchą patelnię. Prażymy je przez 5–10 min, cały czas mieszając. Przekładamy z patelni (na przykład na papier do pieczenia) i zdejmujemy z nich gorzką skórkę.
krok 2
Mielenie: orzechy mielimy na drobny miał za pomocą malaksera lub maszynki do mielenia mięsa.
krok 3
Zagniatanie ciasta: do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier puder, żółtka i zimne masło. Siekamy je nożem na mniejsze kawałki i wyrabiamy ciasto, łącząc składniki. Pod koniec dodajemy zmielone orzechy włoskie i formujemy kulę.
krok 4
Chłodzenie: ciasto owijamy folią i wkładamy na godzinę do lodówki (czas podany w przepisie nie uwzględnia czasu chłodzenia ciasta).
krok 5
Wałkowanie: schłodzoną masę na ciastka orzechowe wykładamy na stolnicę. Dzielimy na 3–4 części i po kolei rozwałkowujemy każdą z nich na placek o grubości ok. 7 mm. Z każdej porcji wycinamy koła przy użyciu okrągłej foremki lub szklanki.
krok 6
Przygotowanie do pieczenia: piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C. Dużą płaską blachę wykładamy papierem do pieczenia.
krok 7
Pieczenie: ciastka orzechowe układamy na blasze w niewielkich odstępach. Wstawiamy do gorącego piekarnika na 10–15 min.

