
Ciastka owsiane z jabłkami i bakaliami
Przejdź do składników
- jabłka: 220 g
- płatki owsiane: 150 g
- siemię lniane: 2 łyżki stołowe
- syrop z agawy: 2 łyżki stołowe
- proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
- cynamon: 1 łyżeczka
- suszona żurawina: 2 łyżki stołowe
- orzechy laskowe: 2 łyżki stołowe
- orzechy laskowe: 2 łyżki stołowe
Sposób przygotowania
krok 1
Na początku jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Orzechy grubo siekamy. Połowę płatków owsianych górskich mielimy w mini malakserze. Osobno mieszamy suche i mokre składniki, a następnie łączymy i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy na 20 minut do naciągnięcia.

krok 2
Jeśli po tym czasie ciasto jest za rzadkie, dodajemy 1-2 łyżki zmielonego siemienia lnianego. Masę nakładamy łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Jedna łyżka ciasta to jedno ciastko. Każdą porcję spłaszczamy łyżką, aby uformować ciastko o grubości maksymalnie 1 cm. Pieczemy w temperaturze 160 stopni Celsjusza przez 20-30 minut. Ciastka owsiane z jabłkami i bakaliami są gotowe do podania.


