Porady:
Tradycyjne ciastka półfrancuskie
Ciastka półfrancuskie wielu osobom z pewnością kojarzą się z czasami dzieciństwa. W przeszłości, gdy półki sklepowe nie uginały się pod naporem gotowych słodyczy, takie domowej roboty ciasteczka królowały w wielu polskich domach. Piekły je nasze babcie i mamy, więc teraz czas na to, byśmy również spróbowali swoich sił w przygotowaniu tego przysmaku. A zdecydowanie warto, bo ciastka półfrancuskie mają niepowtarzalny maślany smak, są idealnie kruche i świetnie pasują do popołudniowej kawy lub herbaty.
Typowe, najprostsze ciastka półfrancuskie wymagają wykorzystania niewielkiej liczby składników. Jest to przede wszystkim mąka i masło lub margaryna, a także jajka i kwaśna śmietana. Bardzo ważnym składnikiem jest też cukier, którym tuż przed upieczeniem posypuje się wierzch ciastka posmarowany żółtkiem lub białkiem. Co ciekawe w niektórych przepisach znajdziemy również informację, iż jednym ze składników ciasta jest przeciśnięty przez sitko lub zmielony twaróg. Dzięki niemu ciastka półfrancuskie zyskują jeszcze bardziej wyrazisty smak.
Notka redakcyjna:
Ciastka półfrancuskie z jabłkiem
Tradycyjne, kruche ciastka półfrancuskie to prawdziwy klasyk, ale w sieci znajdziemy również przepisy na najróżniejsze wariacje tego typu wypieków. Jednym z naszych ulubieńców są z pewnością ciastka z jabłkiem, które smakują po prostu obłędnie. Nic dziwnego, że tak wiele osób przygotowuje je regularnie, ponieważ stanowią doskonałą przekąskę. Można je jeść w domu, ale także zabrać ze sobą do szkoły i pracy, gdzie możemy się nimi delektować podczas przerwy od wykonywania naszych obowiązków.
Co ważne przygotowanie takich ciastek nie jest wcale trudne. Wystarczy wyrobić ciasto i dobrze je rozwałkować. Następnie z ciasta wycinamy za pomocą szklanki okręgi i na jednej połowie każdego z nich układamy mały kawałek jabłka. Drugą połową przykrywamy jabłko i delikatnie dociskamy ciasto, ale nie sklejamy jego boków ze sobą. Pozostaje jedynie upiec takie ciastka półfrancuskie z jabłkiem i delektować się ich smakiem.