Czekoladowe ciastka z ciecierzycy to całkowicie wegańska przekąska. Naturalnie słodka i zdrowa, świetnie sprawdzi się jako składnik drugiego śniadania.
Składniki:
1 szklanka ciecierzycy z puszki
odsączonej i przepłukanej
1/4 szklanki masła migdałowego
1/4 szklanki mąki migdałowej
2 łyżki syropu klonowego
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka skórki z pomarańczy
świeżo startej
1/4 szklanki płatków migdałowych plus dodatkowe do dekoracji
1/4 szklanki gorzkiej czekolady
drobno posiekanej
Kroki przygotowania:
Czekoladowe ciastka z ciecierzycy to zdrowa i słodka przekąska
która doskonale się sprawdzi jako element lunchboxa. Zdrowe
pełne roślinnego białka i witamin
można przechowywać szczelnie zamknięte nawet przez kilka tygodni!Właściwości ciecierzycyCiecierzyca to warzywo strączkowe
które zawiera mnóstwo białka
a także sporą ilość żelaza
potasu i błonnika. Przed ugotowaniem
należy moczyć ją przez noc w zimnej wodzie. Aby była bardziej lekkostrawna
do gotowania możemy dodać łyżeczkę kurkumy lub kuminu. Możemy też dodać łyżeczkę sody oczyszczonej
dzięki czemu będzie bardziej miękka. To bazowy składnik wielu popularnych potraw kuchni wegetariańskiej
m.in. hummusu i falafeli. Z wody po ciecierzycy konserwowej można przygotować wegańskie bezy lub zastąpić nią jajko.WykonaniePiekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Wszystkie składniki
oprócz płatków migdałowych i czekolady
dokładnie miksujemy na gładką masę. Następnie dodajemy migdały i czekoladę
mieszamy. Z powstałej masy formujemy kulki
każdą z nich spłaszczamy i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Dekorujemy płatkami migdałowymi
delikatnie wciskając je w ciastka. Pieczemy 15-20 min. Po tym czasie ciastka są jeszcze lekko miękkie. Po ostudzeniu ich konsystencja jest idealna
są kruche i długo świeże.Przepis i zdjęcie: Daria Sulima


