Porady:
- Z podanej proporcji wyjdzie nam ok. 30 amerykańskich ciastek z czekoladą.
- Masło powinno mieć temperaturę pokojową, należy je wyjąć z lodówki co najmniej godzinę przed rozpoczęciem pracy. Możemy je też rozpuścić, ale wtedy trzeba poczekać aż ostygnie.
- Jeśli nie mamy solonego masła, sprawdzi się też zwykłe, do którego ewentualnie możemy dodać szczyptę soli.
- Najlepszym cukrem do ciastek z kawałkami czekolady będzie muscovado, którego intensywny aromat nada im oryginalnego charakteru.
- Przy pieczeniu kruchych ciastek możemy użyć chipsów czekoladowych, ale warto postawić na czekoladę dobrej jakości, np. belgijską – dzięki temu ciastka będą jeszcze lepsze.
- Ciastka z czekoladą będą smakowały wyśmienicie również z dodatkiem posiekanych orzechów.
- Szybkie i łatwe ciasteczka z czekoladą będą idealne jako dodatek do kawy i na niezaplanowaną wizytę gości.
Notka redakcyjna:
Ciastka z czekoladą – inne wersje
Ciastka z czekoladą możemy przygotować, modyfikując nieco składniki.
- ciastka bananowe z czekoladą - te miękkie i puszyste wypieki smakują wszystkim i można je przygotować z łatwo dostępnych składników,
- ciastka z białą czekoladą - wystarczy zastąpić czekoladę deserową, można też zrobić mieszankę czekolad - odpowiednia będzie też gorzka,
- ciastka czekoladowe z bakaliami - odpowiednie będą rodzynki, żurawina i inne suszone owoce, które nam odpowiadają. Sprawdzą się również dowolne posiekane orzechy,
- ciastka czekoladowe z kakao - oprócz kawałków czekolady do masy możemy dosypać również kakao - to propozycja dla wielbicieli bardzo czekoladowych wypieków,
- ciastka z rozpuszczoną czekoladą - jeśli nie lubimy kiedy coś nam mocno chrupie, możemy do masy na ciastka dodać rozpuszczoną czekoladę lub gotowy krem czekoladowy, np. włoską gianduię.
Inne wypieki z czekoladą
Pomysłów na to, co można zrobić z czekolady, jest naprawdę wiele. Do wyboru mamy czekoladę białą, gorzką i mleczną. Jako jedne z pierwszych na myśl przychodzą ciastka z czekoladą, a także:
- pralinki,
- lody,
- ciasta,
- torty wypełnione krem.
Czekolada zawsze jest mile widziana, zwłaszcza na kinderbalach. Świetnym pomysłem na wykorzystanie tej słodkości są:
Dlaczego warto jeść czekoladę?
Czekolada, mimo złej sławy ze względu na zawartość cukru, ma też jedną bardzo dużą zaletę. Ziarna kakao, które wchodzą w skład ciemnej czekolady, zawierają flawonoidy, które mają fantastyczny wpływ na pracę mózgu. Spożywanie kakao wzmacnia myślenie i zapamiętywanie u osób w każdym wieku. Kakao jest korzystne zwłaszcza dla osób w sile wieku, ponieważ minimalizuje ryzyko demencji. Najzdrowsza jest czekolada gorzka (o co najmniej 70% zawartości kakao), której kilka kostek może zadowolić kubki smakowe i nie wpłynie negatywnie na naszą wagę. Dlatego kilka ciastek z czekoladą może nam wyjść na zdrowie.