
Ciastka z czekoladą
- masło: 150 g
- cukier trzcinowy: 80 g
- cukier: 80 g
- ekstrakt waniliowy: 10 ml
- jajka: 1 szt.
- mąka: 225 g
- soda oczyszczona: 2 g
- sól: 1 szczypta
- czekolada mleczna: 200 g
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal:121
- tłuszcz:6.3 g
- tłuszcz nasycony:3.8 g
- węglowodany:14.7 g
- błonnik:0.5 g
- białko:1.3 g
- sól:0.2 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190°C (termoobieg – 170°C). Na 2 blachach wykładamy nieprzywierający papier do pieczenia. Masło solone lub zwykłe (150 g), a także jajko wyjmujemy z lodówki, żeby nabrały temperatury pokojowej. Przesiewamy 225 g mąki pszennej, ½ łyżeczki sody oczyszczonej (2g) i ¼ łyżeczki soli do miski.
krok 2
Masa na kruche ciastka: w misce umieszczamy miękkiego masła, 80 g cukru trzcinowego i 80 g cukru białego. Miksujemy składniki do momentu uzyskania jednolitej masy. Następnie ubijamy jajko z łyżeczką ekstraktu waniliowego. Dosypujemy przesiane składniki - mieszamy całość drewnianą łyżką.
krok 3
Czekolada: siekamy 200 g, dodajemy ją do masy ciasteczkowej i mieszamy do połączenia składników.
krok 4
Formowanie ciastek: za pomocą łyżeczki wyjmujemy porcje ciasta, układamy je w odstępach na blaszce do pieczenia i lekko rozpłaszczamy, aż uzyskamy pożądany kształt.
krok 5
Pieczenie: ciastka z czekoladą wkładamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy je i studzimy.

