Reklama

Ciastka z czekoladą są niezwykle kruche, a do tego robi się je bardzo łatwo i szybko, są gotowe już po 25 minutach. Po wyjęciu z piekarnika są miękkie, a czekolada jest płynna, po wystudzeniu twardnieją i zastygają. Nie oprze się im żadne dziecko, a dorośli też nie przejdą obok nich obojętnie, to świetny pomysł na podwieczorek lub drugie śniadanie do szkoły lub pracy. Na spotkanie rodzinne warto przygotować więcej kruchych ciastek, bo szybko znikają z talerza. Podajemy niezawodny przepis na ciastka z czekoladą.

Wartości odżywcze: na porcję

  • kcal121
  • tłuszcz6.3g
  • tłuszcz nasycony3.8g
  • węglowodany14.7g
  • błonnik0.5g
  • białko1.3g
  • sól0.2g
Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Przygotowanie: piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190°C (termoobieg – 170°C). Na 2 blachach wykładamy nieprzywierający papier do pieczenia. Masło solone lub zwykłe (150 g), a także jajko wyjmujemy z lodówki, żeby nabrały temperatury pokojowej. Przesiewamy 225 g mąki pszennej, ½ łyżeczki sody oczyszczonej (2g) i ¼ łyżeczki soli do miski.

  • krok 2

    Masa na kruche ciastka: w misce umieszczamy miękkiego masła, 80 g cukru trzcinowego i 80 g cukru białego. Miksujemy składniki do momentu uzyskania jednolitej masy. Następnie ubijamy jajko z łyżeczką ekstraktu waniliowego. Dosypujemy przesiane składniki - mieszamy całość drewnianą łyżką.

  • krok 3

    Czekolada: siekamy 200 g, dodajemy ją do masy ciasteczkowej i mieszamy do połączenia składników.

  • krok 4

    Formowanie ciastek: za pomocą łyżeczki wyjmujemy porcje ciasta, układamy je w odstępach na blaszce do pieczenia i lekko rozpłaszczamy, aż uzyskamy pożądany kształt.

  • krok 5

    Pieczenie: ciastka z czekoladą wkładamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy je i studzimy.

Porady:

  • Z podanej proporcji wyjdzie nam ok. 30 amerykańskich ciastek z czekoladą.
  • Masło powinno mieć temperaturę pokojową, należy je wyjąć z lodówki co najmniej godzinę przed rozpoczęciem pracy. Możemy je też rozpuścić, ale wtedy trzeba poczekać aż ostygnie.
  • Jeśli nie mamy solonego masła, sprawdzi się też zwykłe, do którego ewentualnie możemy dodać szczyptę soli.
  • Najlepszym cukrem do ciastek z kawałkami czekolady będzie muscovado, którego intensywny aromat nada im oryginalnego charakteru.
  • Przy pieczeniu kruchych ciastek możemy użyć chipsów czekoladowych, ale warto postawić na czekoladę dobrej jakości, np. belgijską – dzięki temu ciastka będą jeszcze lepsze.
  • Ciastka z czekoladą będą smakowały wyśmienicie również z dodatkiem posiekanych orzechów.
  • Szybkie i łatwe ciasteczka z czekoladą będą idealne jako dodatek do kawy i na niezaplanowaną wizytę gości.

Notka redakcyjna:

Ciastka z czekoladą – inne wersje

Ciastka z czekoladą możemy przygotować, modyfikując nieco składniki.

  • ciastka bananowe z czekoladą - te miękkie i puszyste wypieki smakują wszystkim i można je przygotować z łatwo dostępnych składników,
  • ciastka z białą czekoladą - wystarczy zastąpić czekoladę deserową, można też zrobić mieszankę czekolad - odpowiednia będzie też gorzka,
  • ciastka czekoladowe z bakaliami - odpowiednie będą rodzynki, żurawina i inne suszone owoce, które nam odpowiadają. Sprawdzą się również dowolne posiekane orzechy,
  • ciastka czekoladowe z kakao - oprócz kawałków czekolady do masy możemy dosypać również kakao - to propozycja dla wielbicieli bardzo czekoladowych wypieków,
  • ciastka z rozpuszczoną czekoladą - jeśli nie lubimy kiedy coś nam mocno chrupie, możemy do masy na ciastka dodać rozpuszczoną czekoladę lub gotowy krem czekoladowy, np. włoską gianduię.

Inne wypieki z czekoladą

Pomysłów na to, co można zrobić z czekolady, jest naprawdę wiele. Do wyboru mamy czekoladę białą, gorzką i mleczną. Jako jedne z pierwszych na myśl przychodzą ciastka z czekoladą, a także:

  • pralinki,
  • lody,
  • ciasta,
  • torty wypełnione krem.

Czekolada zawsze jest mile widziana, zwłaszcza na kinderbalach. Świetnym pomysłem na wykorzystanie tej słodkości są:

Dlaczego warto jeść czekoladę?

Czekolada, mimo złej sławy ze względu na zawartość cukru, ma też jedną bardzo dużą zaletę. Ziarna kakao, które wchodzą w skład ciemnej czekolady, zawierają flawonoidy, które mają fantastyczny wpływ na pracę mózgu. Spożywanie kakao wzmacnia myślenie i zapamiętywanie u osób w każdym wieku. Kakao jest korzystne zwłaszcza dla osób w sile wieku, ponieważ minimalizuje ryzyko demencji. Najzdrowsza jest czekolada gorzka (o co najmniej 70% zawartości kakao), której kilka kostek może zadowolić kubki smakowe i nie wpłynie negatywnie na naszą wagę. Dlatego kilka ciastek z czekoladą może nam wyjść na zdrowie.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama