
Ciasto amerykańskie
- jajka: 5 szt.
- cukier: 1.5 szklanki
- mąka pszenna: 3 szklanki
- cynamon: 1 łyżeczka
- soda oczyszczona: 1 łyżeczka
- proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
- kakao: 3 łyżki stołowe
- sól: 1 szczypta
- oliwa z oliwek: 1 szklanka
- jabłka: 1 kg
Sposób przygotowania
krok 1
Ciasto amerykańskie - przepis:
Na początek jabłka trzeba obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w grubą kostkę. Następnie jajka trzeba umyć, żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i cukrem. Gdy piana jest ubita dodawać po jednym żółtku i dalej ubijać.
krok 2
Do miski przesiać mąkę razem z cynamonem, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i kakao. Sypkie składniki delikatnie wymieszać z masą jajeczną, dodać oliwę i wymieszać. Na koniec dodać jabłka pokrojone w kostkę i delikatnie wymieszać całość. Ciasto amerykańskie z jabłkami należy przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blachy i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 40-50 minut. Gotowe ciasto amerykańskie należy posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.


