
Ciasto balowe
- jajka: 4 szt.
- mąka pszenna: 40 g
- cukier: 45 g
- proszek do pieczenia: 4 g
- mleko: 500 ml
- budyń waniliowy: 40 g
- masło: 100 g
- masa kajmakowa: 200 g
- mascarpone: 500 g
- śmietana 36%: 400 ml
- cukier puder: 15 g
- gorzka czekolada: 100 g
- herbatniki: 400 g
- krakersy: 200 g
- sól: 1 szczypta
Sposób przygotowania
krok 1
Białka: oddzielamy je od żółtek. Przekładamy je do miski i dodajemy do nich cukier oraz szczyptę soli. Ubijamy je na sztywną pianę. Ciągle miksując, partiami dorzucamy po jednym żółtku.
krok 2
Masa na biszkopt: do osobnego naczynia przesiewamy mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia. Dokładnie je mieszamy, a następnie przy pomocy szpatułki, partiami łączymy je z ubitymi wcześniej białkami.
krok 3
Pieczenie biszkoptu: piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Dno formy wykładamy papierem pergaminowym. Przelewamy do niej ciasto. Wsadzamy je do piekarnika i pieczemy przez około 20–25 minut lub do suchego patyczka.
krok 4
Budyń: w rondelku z grubym dnem zagotowujemy 375 ml mleka. W pozostałych 125 ml rozrabiamy proszek budyniowy. Gdy mleko zacznie wrzeć, wlewamy do niego mieszankę. Całość energicznie mieszamy, przez około 2 minuty, aż do uzyskania budyniu o gęstej konsystencji. Garnek zdejmujemy z palnika i odstawiamy do przestudzenia.
krok 5
Masa budyniowa: 100 g miękkiego masła ubijamy na jasny puch. Łyżka po łyżce dodajemy do niego wystudzony budyń.
krok 6
Krem kajmakowy: schłodzone mascarpone z dodatkiem kajmaku miksujemy, aż do uzyskania jednolitej masy.
krok 7
Śmietanka: przekładamy ją do dużej misy i ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru.
krok 8
Składanie ciasta balowego: czekoladę trzemy na tarce. Na wystudzony biszkopt wykładamy masę budyniową. Przykrywamy ją warstwą herbatników. Rozsmarowujemy na nich krem karmelowy. Na jego wierzchu układamy krakersy. Ozdabiamy je przy pomocy bitej śmietany i startej czekolady.

