
Ciasto bananowe
- jajka: 1 szt.
- jogurt grecki: 200 ml
- masło: 9 łyżek stołowych
- banany: 3 szt.
- mąka: 1 szklanka
- proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
- sól: 1 szczypta
- cukier: 0.5 szklanki
- ekstrakt waniliowy: 1 łyżeczka
- brązowy cukier: 0.75 szklanki
- sok z cytryny: 3 łyżki stołowe
Sposób przygotowania
krok 1
Jak zrobić ciasto bananowe? Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Tortownicę ustawiamy na podwójnym płacie folii aluminiowej i „oklejamy” formę od dołu, aby nic nie wypłynęło w czasie pieczenia. Masło (6 łyżek) wkładamy do rondelka i podgrzewamy aż się roztopi. Mieszamy i pilnujemy, aby się nie przypaliło. Stopione masło mieszamy z brązowym cukrem i rozprowadzamy równomiernie po dnie formy. Banany (2 sztuki) obieramy ze skórki kroimy w plasterki. Skraplamy je sokiem z cytryny i ciasno wykładamy na tortownicy.

iStock krok 2
W kolejnym kroku przechodzimy o przygotowania ciasta. W dużej misce purée z banana miksujemy ze stopionym masłem (3 łyżki), jajkiem, greckim jogurtem, cukrem, ekstraktem wanilii, aż wszystko się połączy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Łączymy masy mokrą i suchą, dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy do formy, przykrywając banany. Pieczemy 40 min. Ciasto bananowe pozostawiamy w formie do ostygnięcia na 10 min, po czym obracamy formę do góry nogami i wyjmujemy ciasto na talerz. Ciasto najlepiej smakuje na ciepło, ewentualnie z gałką lodów waniliowych lub bananowych.

iStock

