Ciasto bananowe bez pieczenia
- biszkopty: 120 g
- banany: 5 szt.
- masło: 150 g
- żółtko: 1 szt.
- cukier puder: 50 g
- galaretka cytrynowa: 140 g
- galaretka pomarańczowa: 70 g
- woda: 750 ml
Sposób przygotowania
krok 1
Galaretka cytrynowa: rozpuszczamy ją w 500 ml gorącej wody. Dokładnie mieszamy, żeby cały proszek się rozpuścił. Odstawiamy do wystudzenia w temperaturze pokojowej. Możemy też wykorzystać galaretkę krystaliczną o dowolnym smaku, na przykład truskawkowo-waniliowym.

Make eat easy krok 2
Banany: obieramy (4 sztuki, jeden owoc odkładamy na później) i rozgniatamy widelcem. Możemy też rozdrobnić je za pomocą ręcznego blendera lub zetrzeć na tarce. Najlepiej sprawdzą się średnio dojrzałe banany. Wybierajmy owoce bez ciemnych plamek, żeby masa miała jasny, jednolity kolor.

Make eat easy krok 3
Masło: ucieramy z żółtkiem i cukrem pudrem na gładką, kremową masę. Pamiętajmy, żeby zarówno masło, jak i jajko wyjąć wcześniej z lodówki, żeby miały temperaturę pokojową. Białko możemy wykorzystać później do lukru królewskiego lub dorzucić do omletu z owocami. Przydaje się też do smarowania wypieków, żeby miały błyszczące wykończenie.

Make eat easy krok 4
Masa: w dużej misce łączymy masę maślaną, rozgniecione banany i wystudzoną galaretkę cytrynową. Miksujemy do połączenia składników. Układamy okrągłe biszkopty na dnie tortownicy. Jeśli jest taka potrzeba, możemy je połamać, żeby pokryć całą powierzchnię foremki. Wylewamy masę na spód. Wkładamy ciasto bananowe bez pieczenia do lodówki na 45 minut.

Make eat easy krok 5
Wierzch ciasta: rozrabiamy galaretkę pomarańczową w 250 ml gorącej wody. Odstawiamy do wystudzenia. Ostatni banan kroimy w plasterki. Rozkładamy je na dobrze schłodzonej masie. Wylewamy galaretkę na wierzch. Ponownie wstawiamy deser do lodówki.

Make eat easy krok 6
Podanie: dopiero kiedy ciasto z bananami bez pieczenia całkowicie stężeje, dzielimy je na porcje. Warto użyć w tym celu noża z rozgrzanym ostrzem, żeby ukroić kawałki o równych krawędziach. Deser możemy podać z bitą śmietaną i udekorować listkiem mięty lub prażonymi płatkami migdałów.

Make eat easy


