
Ciasto bounty
- jajka: 5 szt.
- mąka pszenna: 120 g
- cukier: 380 g
- kakao: 40 g
- proszek do pieczenia: 5 g
- olej: 100 ml
- mleko: 500 ml
- masło: 325 g
- wiórki kokosowe: 250 g
- kasza manna: 75 g
- czekolada mleczna: 100 g
- czekolada deserowa: 100 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: jajka wyjmujemy wcześniej z lodówki, żeby miały temperaturę pokojową, kiedy zaczniemy robić ciasto. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Formę o wymiarach 20×35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
krok 2
Biszkopt kakaowy: oddzielamy żółtka od białek. Do oddzielnej miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Białka ubijamy na sztywną pianę i stopniowo dosypujemy cukier (180 g), aż masa stanie się lśniąca. Dodajemy wtedy żółtka i dalej miksujemy do połączenia składników. Dolewamy olej i wsypujemy resztę suchych składników. Całość mieszamy delikatnie przez chwilę na niskich obrotach miksera lub za pomocą szpatułki.
krok 3
Pieczenie: ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika na około 25 minut. Sprawdzamy, czy jest gotowe, wbijając w środek drewniany patyczek. Jeśli jest suchy, to znaczy, że możemy je już wyjąć z piekarnika i wystudzić.
krok 4
Masa kokosowa: mleko wlewamy do garnka i zagotowujemy. Stopniowo wsypujemy kaszę mannę, ciągle mieszając. Dodajemy masło (200 g) i cukier (200 g), a następnie 200 g wiórków kokosowych (pozostałe 50 g odkładamy do dekoracji ciasta). Łączymy dokładnie wszystkie składniki, podgrzewając, do momentu, kiedy otrzymamy gęstą masę. Wylewamy ją na biszkopt kakaowy i wyrównujemy. Odstawiamy do wystygnięcia.
krok 5
Polewa: w rondelku rozpuszczamy 125 g masła. Dodajemy połamaną na kawałki czekoladę. Podgrzewamy i mieszamy do uzyskania płynnej, jednolitej konsystencji.
krok 6
Dekoracja: wylewamy czekoladę na krem kokosowy i wyrównujemy za pomocą szpatułki. Posypujemy odłożonymi wcześniej wiórkami kokosowymi.
krok 7
Chłodzenie: gotowe ciasto bounty wkładamy do lodówki na 2–3 godziny, do całkowitego stężenia masy kokosowej. Czas na schłodzenie deseru nie został ujęty w klasyfikacji dania.

