Porady:
- Jak sprawdzić, czy biszkopt na ciasto brzoskwiniowe jest już upieczony? Wystarczy w jego środek wbić drewniany patyczek. Jeśli jest suchy, spód jest gotowy. Jeżeli zaś zostaną na nim kawałki masy, należy wydłużyć czas pieczenia o kilka minut.
- Brzoskwiniowiec z galaretką polecamy przechowywać w lodówce, pod przykryciem. Zachowa świeżość przez około 3–4 dni.
- Biszkopt na ciasto z brzoskwiniami wyjmujemy z formy dopiero po jego całkowitym wystudzeniu, inaczej może się rozpaść. Warto użyć blaszki z rozsuwanymi bokami.
- Fanom czekoladowych smaków polecamy zrobienie brzoskwiniowca, którego spód stanowi biszkopt kakaowy. Deser świetnie smakuje także na biszkopcie migdałowym.
- Jeśli chcemy, żeby ciasto brzoskwiniowe z pianką miało bardziej wyrazisty aromat, możemy dodać do masy śmietankowej odrobinę ekstraktu z wanilii. Krem o gęstszej konsystencji uzyskamy natomiast, jeśli zrobimy go na bazie masła i budyniu lub serka homogenizowanego.
- Poza sezonem na świeże owoce możemy przygotować równie pyszne ciasto z brzoskwiniami z puszki. Warto także przyrządzić zawczasu domowe brzoskwinie w syropie, żeby nie używać produktu ze sklepu.
- Przygotowanie ciasta możemy rozłożyć na kilka dni – wcześniej upiec biszkopt, a innego dnia zrobić piankę i galaretkę. Wystudzony spód polecamy owinąć folią spożywczą i przełożyć do lodówki. Zachowa wtedy świeżość nawet do 7 dni. Można go także zamrozić.
- Sprawdźcie również nasze pozostałe przepisy na ciasta z galaretką.
Notka redakcyjna:
Ciasto brzoskwiniowe – inne przepisy
Słodkie, soczyste brzoskwinie świetnie komponują się ze smakiem rozmaitych wypieków. Można dodawać je do szarlotek, placków z kratką, serników, tortów i wielu, wielu innych. Szczególnie jednak polecamy wypróbować:
- ciasto z musem brzoskwiniowym – jego przygotowanie nie należy do skomplikowanych zadań. Wystarczy zmiksować owoce na jednolitą masę, zalać je wodą, a następnie zagotować i wymieszać z galaretką. Całość wykłada się na biszkoptowy spód i chłodzi do uzyskania odpowiedniej konsystencji, co najmniej przez godzinę.
- ciasto z brzoskwiniami i kruszonką – coś dla fanów kulinarnej klasyki. Połączenie kruchego spodu, świeżych owoców i maślanej kruszonki zachwyci niejedno podniebienie
- ciasto z dżemem brzoskwiniowym – dla tych, którzy stawiają w kuchni na prostotę. Możemy zastąpić galaretkę warstwą owocowych przetworów lub wykorzystać dżem z brzoskwiń do posmarowania biszkoptu.
- ciasto brzoskwiniowa chmurka – wierzch wypieku złożonego z biszkoptu, owocowej galaretki i kremu śmietankowego zdobi chrupiąca beza.
Przepis na ciasto brzoskwiniowe bez pieczenia
W bardzo prosty sposób można też zrobić smaczne ciasto z brzoskwiniami na zimno. Zwykle składa się ono z warstwy ciasteczek maślanych, śmietankowej pianki i owocowego musu lub galaretki. Spód możemy także zrobić z gotowych biszkoptów, krakersów lub pokruszonych herbatników wymieszanych z płynnym masłem. Lekkie ciasto brzoskwiniowe bez pieczenia szczególnie dobrze sprawdzi się podczas letnich imprez na świeżym powietrzu.
Jak udekorować ciasto z brzoskwiniami?
Warstwowe ciasto brzoskwiniowe na biszkopcie samo w sobie prezentuje się bardzo estetycznie. Jeśli jednak chcemy, żeby przykuło uwagę wszystkich gości, możemy zastąpić galaretkę owocową jej przezroczystą wersją. Dzięki temu pokrojone na kawałki świeże brzoskwinie będą pięknie wyeksponowane.
Innym sposobem na ozdobienie brzoskwiniowca jest wykonanie kilku efektownych kleksów ze śmietanowej masy. Ułatwi to rękaw cukierniczy z odpowiednią końcówką. Przy jego pomocy z łatwością stworzymy fantazyjne rozetki z kremu. Osobom, które nie mogą się pochwalić zdolnościami manualnymi, polecamy udekorować wierzch ciasta świeżymi owocami.