
Ciasto cappuccino
- jajka: 8 szt.
- sól: 2 g
- cukier: 50 g
- mąka krupczatka: 85 g
- mąka ziemniaczana: 50 g
- proszek do pieczenia: 4 g
- olej: 10 g
- mleko: 625 g
- kawa rozpuszczalna: 36 g
- śnieżka: 240 g
- żelatyna: 4 g
- nutella: 230 g
- gorzka czekolada: 150 g
- kakao: 15 g
- posypki do ciast: 15
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie biszkoptu: Do białek dodajemy cukier i szczyptę soli, a następnie ubijamy na sztywno. Ciągle ubijając, dodajemy żółtka. Mieszamy na gładkie ciasto z mąkami przesianymi z proszkiem do pieczenia, a następnie z powoli wlewanym olejem. Ciasto przelewamy do wyłożonej pergaminem tortownicy o średnicy 28-30 cm. Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 160°C. Studzimy i kroimy na 2 równe blaty.
krok 2
Przygotowanie masy: Mleko zagotowujemy i rozpuszczamy kawę. Studzimy. Dodajemy śnieżki i ubijamy, aż krem będzie sztywny. Żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wody. Podgrzewamy, mieszając, aż żelatyna się rozpuści. Ciepłą wlewamy do pianki cappuccino i mieszamy.
krok 3
Przekładanie tortu: Dolny blat biszkoptu smarujemy warstwą kremu czekoladowo-orzechowego. Przykrywamy pianką cappuccino. Kładziemy drugi blat biszkoptu.
krok 4
Ozdabianie ciasta: Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do lekkiego wystudzenia. Tort posypujemy przesianym kakao i ozdabiamy posypką. Boki smarujemy polewą czekoladową. Chłodzimy do stężenia.

