
Trójwarstwowy sernik capuccino
- mąka pszenna: 280 g
- masło: 170 g
- cukier drobny: 50 g
- gałka muszkatołowa: 3 g
- sól: 3 g
- śmietana: 200 ml
- gorzka czekolada: 240 g
- baileys: 50 ml
- twaróg: 800 g
- cukier puder: 100 g
- cukier waniliowy: 2 szt.
- skrobia kukurydziana: 40 g
- rum: 10 ml
- kawa rozpuszczalna: 15 g
- melasa: 15 ml
- jajka: 3 szt.
- śmietana 36%: 280 g
- cukier: 40 g
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal450
- tłuszcz25g
- tłuszcz nasycony15g
- węglowodany50g
- cukry30g
- błonnik2g
- białko10g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: śmietankę trzeba zagotować, dodajemy do niej czekoladę i likier śmietankowy. Mieszamy do chwili uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Odstawiamy do przestudzenia.
krok 2
Ciasto: podczas, gdy czekolada się chłodzi, robimy ciasto. Mąkę i sól przesiewamy do miski, dodajemy miękkie masło, cukier i gałkę muszkatołową. Zagniatamy ciasto do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Wykładamy ciastem okrągłą formę o średnicy 24 cm. Palcami cierpliwie ugniatamy ciasto, by wykleić całą powierzchnię formy.
krok 3
Chłodzenie: na ciasto wylewamy schłodzoną czekoladę i wstawiamy do zamrażarki na 30-40 minut. Zanim czekolada stwardnieje, robimy nadzienie twarogowe.
krok 4
Twaróg: w szklance rozpuszczamy kawę w jednej łyżce gorącej wody, dolewamy rum i melasę. Rozgrzewamy piekarnik do 170°C, termoobieg do 150°C. Twaróg ucieramy z obydwoma rodzajami cukru, skrobią kukurydzianą i kawą. Wbijamy po jednym jajku i gotową masą zalewamy warstwę czekolady. Pieczemy przez około godzinę.
krok 5
Wierzch: wyjmujemy ciasto z piekarnika na metalową kratkę i pozostaw do ostygnięcia na 20-25 minut. Nie wyłączamy piekarnika. Składniki na polewę - śmietanę i cukier mieszamy, wylewamy na ostudzoną powierzchnię, rozsmarowujemy i pieczemy jeszcze 10 minut.
krok 6
Przechowywanie: wyjmujemy ciasto z piekarnika, zostawiamy do ostygnięcia i przenosimy do lodówki.
Źródło: serwis partnerski Apetitonline.cz,

