Reklama

Trójwarstwowy sernik capuccino polecamy przygotować dzień wcześniej, żeby smaki i aromaty połączyły się w harmonijną całość. Każda warstwa tego wyjątkowego deseru smakuje wybitnie, ale dopiero razem tworzą deser idealny. Przygotowanie jest dość proste i nie wymaga specjalnych umiejętności. Sernik capuccino to świetna propozycja dla kawoszy.

Wartości odżywcze: na porcję

  • kcal450
  • tłuszcz25g
  • tłuszcz nasycony15g
  • węglowodany50g
  • cukry30g
  • błonnik2g
  • białko10g
Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Przygotowanie: śmietankę trzeba zagotować, dodajemy do niej czekoladę i likier śmietankowy. Mieszamy do chwili uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Odstawiamy do przestudzenia.

  • krok 2

    Ciasto: podczas, gdy czekolada się chłodzi, robimy ciasto. Mąkę i sól przesiewamy do miski, dodajemy miękkie masło, cukier i gałkę muszkatołową. Zagniatamy ciasto do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Wykładamy ciastem okrągłą formę o średnicy 24 cm. Palcami cierpliwie ugniatamy ciasto, by wykleić całą powierzchnię formy.

  • krok 3

    Chłodzenie: na ciasto wylewamy schłodzoną czekoladę i wstawiamy do zamrażarki na 30-40 minut. Zanim czekolada stwardnieje, robimy nadzienie twarogowe.

  • krok 4

    Twaróg: w szklance rozpuszczamy kawę w jednej łyżce gorącej wody, dolewamy rum i melasę. Rozgrzewamy piekarnik do 170°C, termoobieg do 150°C. Twaróg ucieramy z obydwoma rodzajami cukru, skrobią kukurydzianą i kawą. Wbijamy po jednym jajku i gotową masą zalewamy warstwę czekolady. Pieczemy przez około godzinę.

  • krok 5

    Wierzch: wyjmujemy ciasto z piekarnika na metalową kratkę i pozostaw do ostygnięcia na 20-25 minut. Nie wyłączamy piekarnika. Składniki na polewę - śmietanę i cukier mieszamy, wylewamy na ostudzoną powierzchnię, rozsmarowujemy i pieczemy jeszcze 10 minut.

  • krok 6

    Przechowywanie: wyjmujemy ciasto z piekarnika, zostawiamy do ostygnięcia i przenosimy do lodówki.

    Źródło: serwis partnerski Apetitonline.cz,

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama